Kako do zdravil na dopustu v tujini

Avtor: T.L.

Odhajate na počitnice v tujino? Če je temu tako, pred odhodom preverite tudi, kako ravnati če – tega si sicer nihče ne želi – boste v tujini potrebovali zdravniško pomoč. 

Če bo dopust oziroma odsotnost daljša, ob tem pa morate uživati na recept predpisano zdravilo, se prepričajte, kako je z izdajo zdravila na recept v tujini.

Zdravstveni sistemi in sistemi socialnega varstva se namreč med državami EU razlikujejo. V nekaterih državah boste morda morali že pri zdravniku ali v bolnišnici plačati za zdravstvene storitve, medtem ko je v drugih to urejeno drugače, opozarjajo na spletnem portalu Tvoja Evropa, kjer najdete izčrpne informacije o predpisih, opozorilih in pričakovanjih, kadar potrebujete zdravstveno pomoč ali storitve v kateri od držav Evropske unije. 

Informacije o zdravstvenem sistemu države, ki jo želite obiskati, lahko poiščete na spletu, pri nacionalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje, nacionalni kontaktni točki ali z aplikacijo za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za pametni telefon.

Izdaja zdravila na recept v tujini

Znano je, da se tudi znotraj meja Evropske unije nacionalni zdravstveni sistemi razlikujejo. Zato v tujini ne moremo pričakovati, da bodo postopki, povezani z našo zdravstveno obravnavo, potekali tako, kot smo jih navajeni v Sloveniji. 

Podobno velja tudi za recepte: recept, ki ga napiše zdravnik v matični državi, velja v vseh državah EU. Toda zdravila, predpisana v eni državi, morda niso na voljo v drugi ali pa imajo drugačno ime. Svojega zdravnika zaprosite, naj vam napiše »čezmejni recept«, tj. recept, ki ga lahko uporabite v drugi državi EU, svetujejo na spletni strani Evropske unije, saj v drugi državi, tudi v EU, nekatera zdravila morda nimajo dovoljenja za promet ali niso na voljo.

►►Na spletišču Tvoja Evropa so dostopne informacije, ki so povezane z življenjem v državah EU. Na povezavi najdete tudi priporočila in nasvete, ki obsegajo zdravstveno varstvo v državah EU.

Recept mora vsebovati najmanj naslednje informacije:

– podatke o bolniku: priimek in ime (izpisana v celoti) in datum rojstva

– datum izdaje recepta

– podatke o zdravniku, ki predpiše zdravilo: priimek in ime (izpisana v celoti), poklicna kvalifikacija, kontaktni podatki, naslov kraja dela (tudi država) in podpis (lastnoročni ali digitalni)

– podatke o predpisanem zdravilu: splošno ime zdravila (in ne blagovna znamka, ki je v drugi državi lahko druga), oblika (tableta, raztopina itd.), količina, učinek in odmerek

Zdravilo, ki se prodaja v eni državi EU, morebiti ni na voljo v drugi državi EU ali pa se prodaja pod drugim lastniškim imenom.  Ko vam zdravnik predpiše recept, ki ga nameravate uporabiti v drugi državi EU, mora recept, če le mogoče, vsebovati splošno ime zdravila, svetujejo na portalu EU. 
V vsakem primeru preverite (ne glede na to, ali boste recept uporabljali v ntujini ali pa ste ga dobili v tujini in ga boste morali uporabiti tudi doma), ali je zdravnik na recept vpisal vse potrebne podatke. Samo tako bodo v lekarni v drugi državi EU razumeli recept in pravilno prepoznali predpisano zdravilo in odmerek.

Za izdajo zdravil na recept veljajo predpisi države, v kateri izdajo zdravilo. To pomeni, da bo lekarniški farmacevt zdravilo izdal po nacionalnih predpisih – in vam na primer ne bo odobril istega števila dnevnih odmerkov.

V primeru, da vam je zdravnik izdal e-recept, ki ga boste potrebovali tudi v drugi državi EU, za vsak primer zaprosite še za tiskano različico recepta, saj namreč ni nujno, da v drugih državah priznavajo e-recept.

Državljani EU, ki imajo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, so upravičeni do ustreznega zdravljenja, pri čemer imajo enake pravice do zdravstvenega varstva kot zavarovanci v tej državi. V praksi to pomeni, da v lekarni zdravilo plačajo po enaki stopnji kot zavarovanci v tej državi. V nekaterih državah EU morebiti ne boste plačali, v drugih pa samo doplačilo.

Brez evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je potrebno plačati celotni znesek zdravila in po vrnitvi domov od zavoda za zdravstven zavarovanje zahtevate povračilo. Najprej pa se pozanimajte o svojih pravicah, saj se predpisi o povračilu stroškov med državami zelo razlikujejo.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja samo pri zdravnikih ali v bolnišnicah, ki so v sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja, in ne krije zasebnih zdravstvenih storitev. 


Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj