Vzroki za dolgotrajni covid

Čeprav večina covid preboli z malo ali nič simptomi, pri nekaterih težave trajajo še mesece. Gre za tako imenovali dolgotrajni covid oziroma postcovidni sindrom, ki se kaže predvsem kot utrujenost in telesna oslabelost.

Raven kortizola v krvi bi  lahko postala napovedni dejavnik za dolgotrajni covid. Foto: Bigstock

Zakaj nekateri ljudje covid prebolijo brez omembe vrednih težav, pri drugih – in takih je skoraj desetina, pa bolezen traja in traja? Vzroka za dolgotrajni covid sta – kot kažejo trenutne ugotovitve, lahko prirojena – a neodkrita, motnja v strjevanju krvi ali pa, kar je bolj pogosto, raven kortizola (hormona, ki ga, ko smo pod stresom, izločata nadledvični žlezi).

Motnje v strjevanju krvi: da, sistemsko vnetje: ne

Motnje v strjevanju krvi (ki nezdravljene lahko vodijo do nevarnih krvnih strdkov) je lahko vzrok za dolgotrajni covid, kaže študija, objavljena v Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Raziskovalci so pregledali 50 bolnikov s simptomi dolgotrajnega covida in ugotovili, da so bili pri njih markerji strjevanja krvi v primerjavi z zdravimi ljudmi znatno povišani. Posebno visoki so bili pri tistih, pri katerih je bolezen že v osnovi imela težji potek in so potrebovali bolnišnično zdravljenje.

Izkazalo se je tudi, da je strjevanje krvi neposredno povezano z dolgotrajno utrujenostjo in splošno oslabelostjo. Vnetni markerji – ki so bili med akutno fazo covida povečani, pa so se tudi pri ljudeh z dolgotrajnim kovidom vrnili na normalno raven.

Nizke ravni kortizola in dolgotrajni covid

Raven kortizola v krvi pa bi  lahko postala napovedni dejavnik za dolgotrajni covid. Raziskovalci iz univerze Yale so ugotovili, da imajo ljudje z dolgotrajnim ​​covidom nižje ravni kortizola v krvi kot tisti, ki po preboletju covida niso imeli težav.

Nizke ravni kortizola so sicer povezane tudi s sindromom kronične utrujenosti in drugimi podobnimi obolenji – na primer fibromialgijo. Ko so ljudem z dolgotrajnim covidom z zdravili povečali ravni kortizola, se je njihovo stanje izboljšalo.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da je sinteza kortizola pri ljudeh, ki trpijo zaradi dolgotrajnega covida, skoraj za polovico manjša kot pri tistih, ki teh težav nimajo.

Kaj je dolgotrajni covid in kako pogost je?

Dolgotrajni covid vključuje vrsto novih, ponavljajočih se ali trajajočih simptomov, ki jih ljudje občutijo več kot štiri tedne po tem, ko so preboleli covid-19. Raziskave kažejo, da ima en mesec do eno leto po preboletju covida četrtina ljudi, starih 65 let in več. vsaj eno zdravstveno stanje, ki bi lahko bilo posledica covida.

Simptomi dolgotrajnega covida

• Utrujenost

• Simptomi, ki se poslabšajo po fizičnem ali duševnem naporu

• Vročina

• Težko dihanje, kratka sapa, kašelj

• Težave pri razmišljanju ali koncentraciji, glavobolom, težave s spanjem, izguba vonja in/ali okusa, tesnoba

• Bolečine v sklepih ali mišicah

• Bolečine v prsih ali pospešen srčni utrip

• Driska in/ali bolečine v trebuhu

• Krvni strdki, pljučna embolija

Navedeni simptomi niso nujno posledica covida. Nekateri so zelo podobni tistim, ki jih povzroča sindrom kronične utrujenosti in druge kronične bolezni, ki se razvijejo po okužbah. Za sindrom kronične utrujenosti je značilna huda utrujenost, ki se poslabša s telesno ali duševno aktivnostjo, vendar se ne izboljša s počitkom.

Viri:

Fogarty, H, Townsend, L, Morrin, H, et al. The Irish COVID-19 Vasculopathy Study (iCVS) investigators. Persistent endotheliopathy in the pathogenesis of long COVID syndrome. J Thromb Haemost. 2021; 19: 2546– 2553. https://doi.org/10.1111/jth.15490

Klein J, Wood J, Jaycox J, et al. Distinguishing features of Long COVID identified through immune profiling. https://doi.org/10.1101/2022.08.09.22278592

Long COVID or post-COVID conditions. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects.html.

Post-COVID conditions: Overview for healthcare providers. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-care/post-covid-conditions.html.