Investicije v zdravstvu: milijoni iz EU razpisov neporabljeni, ogrožena obnova UKC Ljubljana

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je na tiskovni konferenci predstavil investicije v zdravstvu.

Projekt, ki je v kritični časovnici z vidika črpanja EU sredstev za investicije v zdravstvu, je energetska sanacija stavbe UKC Ljubljana. Foto: Bigstock

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je na današnji tiskovni konferenci predstavil, kakšne so investicije v zdravstvu ter predstavil črpanje odobrenih EU sredstev. Izpostavil je, da so le-to katastrofalno nizke, bolnišnice pa slabo črpajo sredstva za investicije, ki so jim na voljo.

Investicije v zdravstvu vs. realizacija EU sredstev

Realizacija EU sredstev glede na celotno vrednost projektov je namreč zgolj 5-odstotna, medtem ko je realizacija vseh investicij 14-odstotna. Dejstvo pa je, da večina projektov mora biti zaključenih do konca naslednjega leta, saj bo v nasprotnem primeru treba denar vzeti iz integralnega dela proračuna. Zato načrtujejo prerazporeditev sredstev na tiste projekte, ki jih je dejansko mogoče zaključiti do konca naslednjega leta.

Energetska sanacija UKC Ljubljana med najbolj kritičnimi

Projekt, ki je v kritični časovnici z vidika črpanja EU sredstev, je energetska sanacija stavbe UKC Ljubljana, kjer je predvidenih 50 milijonov evrov sredstev, trenutno pa so prejeli račune za manj kot odstotek vrednosti celotnega projekta. Načrt Ministrstva za zdravje sicer je, da bi bila celotna prenova UKC Ljubljana izvedena do leta 2025. Aleš Šabeder, v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, pa je opozoril na nevarnost korupcijskih tveganj – ki lahko ustavijo črpanje EU sredstev ne samo v UKC Ljubljana, pač pa tudi pri drugih projektih (na primer obnovi URI Soča).