Kombinacija casirivimab/ imdevimab za zdravljenje covid-19

Kombinacija monoklonskih protiteles casirivimab/ imdevimab se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s covid-19, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja.

Struktura virusa SARS-CoV-2. Foto: RMZ

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) je zaključil pregled uporabe kombinacije monoklonskih protiteles casirivimab in imdevimab (REGN-COV2) za zdravljenje bolnikov s covid-19. Izdal je priporočilo, da se REGN-COV2 lahko uporablja za zdravljenje covid-19 pri bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja veliko tveganje za hud potek bolezni. Zdravilo se daje z infuzijo v veno.

Predlagane pogoje uporabe najdete TUKAJ.

Priporočilo so izdali po pregledu študije (najdete jo TUKAJ), ki je preučila učinke kombinacije pri bolnikih s covid-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika. Predhodni rezultati kažejo, da je kombinacija zmanjšala virusno obremenitev (količino virusa v nosu in grlu) bolj kot placebo. Pregledali so tudi podatke o stranskih učinkih. Večina jih je bila blagih ali zmernih, opazili pa so reakcije, povezane z infundiranjem (vključno z alergijskimi reakcijami), ki jih je treba spremljati. Priporočilo je podlaga za izdajo dovoljenja za promet.

Vzporedno s tem poteka tudi pregled kombinacije dveh drugih protiteles (kazirivimab in imdevimab), ki se je začel 1. februarja 2021.

Več o zdravilu REGN-COV2

Zdravilo REGN-COV2 je kombinacija casirivimaba in imdevimaba, dveh monoklonskih protiteles. Monoklonsko protitelo je protitelo (vrsta beljakovine), ki prepozna in na določeno mesto pritrdi specifično strukturo (antigen). Casirivimab in imdevimab sta bila zasnovana za pritrditev na spike protein virusa SARS-CoV-2 na dveh različnih mestih. Ko so aktivne snovi pritrjene na beljakovino spike, virus ne more vstopiti v telesne celice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj