Zdravilo v obliki tablete za covid-19 na razpolago mogoče že letos

Farmacevtska družba Pfizer je sporočila, da bi bilo njihovo zdravilo zoper covid-19 v obliki tablet lahko nared že do konca letošnjega leta. Če bo temu res tako, bo to velik korak naprej. Dosedanja odobrena zdravila zoper covid-19 so v obliki injekcij, zdravljenje pa je izključno bolnišnično.

Peroralno zdravilo zoper covid-19 deluje tako, da blokira proteazo – ključni encim za zaviranje razmnoževanje virusa. Bolniki ga bodo sami jemali doma. Foto: Bigstock

Generalni direktor Pfizerja Albert Bourla pravi, da bi lahko oralno zdravilo, ki ga podjetje razvija za zdravljenje simptomov covid-19, bilo na voljo do konca leta. “Če bo šlo vse v redu in bo razvoj potekal enako, kot sedaj in, in če bodo regulatorji storili enako – torej odločili tako hitro, kot to upamo in pričakujemo, bo naše zdravilo zoper covid-19 na voljo do konca leta,” je dr. Bourla dejal na CNBC Squawk Box.

Gre za zdravilo, ki naj bi postalo alternativa odobrenim zdravilom zoper covid-19, ki se aplicirajo v obliki injekcij v bolnišnici. Bolniki bi ga jemali doma v obliki tablet (peroralno), kar ima številne prednosti, so prepričani pri Pfizerju. Zdravilo je verjetno učinkovito tudi proti prihajajočim različicam virusa SARS-CoV-2, je še povedal Bourla. Farmacevtska družba Pfizer je sicer že konec marca 2021 sporočila, da začenja klinična preizkušanja peroralnega zdravila za covid-19.

Peroralno zdravilo zoper covid-19 deluje tako, da blokira proteazo – ključni encim za zaviranje razmnoževanje virusa. Zaviralci proteaz se sicer uporabljajo v zdravilih za zdravljenje virusa HIV in hepatitisa C.

Luskavica povezana s povečanim tveganjem za covid-19

Nova študija ugotavlja, da imajo ljudje z luskavico večje tveganje za covid-19 kot splošna populacija. Vendar se zdi, da nekatera sistemska zdravila zmanjšujejo tveganje za bolnike v primerjavi s tistimi na lokalni terapiji.

Raziskovalci so iz nabora podatko Symphony Health analizirali zdravstvene kartoteke 167.027 ameriških bolnikov z luskavico in 1.002.162 bolnikov brez nje, ki so služili kot kontrolna skupina. . Bolniki z luskavico so bili stari 20 let in več in so se zdravili zaradi luskavice ali psoriatičnega artritisa od maja 2019 do 1. januarja 2020. Sledili so jih do 11. novembra 2020.

Obe skupini – tako bolniki z luskavico kot kontrolna skupina sta si bili po demografskih podatkih podobni. V obeh je bilo 55 odstotkov žensk, njihova povprečna starost je bila bila 58 let. Prevladovale (75 %) so belke. Sladkorna bolezen tipa 2 je bila pogostejša v skupini z luskavico kot v kontrolni skupini (23 % v primerjavi s 16%), prav tako pa tudi debelost (27% v primerjavi s 15%). Od bolnikov z luskavico jih je je bilo 60 % zdravljenih lokalno (z mazili). 19 % jih je prejemalo peroralno terapijo, 22 % pa jih je bilo na bioloških zdravilih. Le redki so sočasno jemali tako oralno kot biološko terapijo.

Po prilagoditvi glede na starost in spol se je izkazalo, da so bolniki z luskavico za 33 % pogosteje zboleli za covid-19 kot kontrolna skupina. Vzrok je v tem, da prisotnost reguliranih genov v zaradi luskavice prizadeti koži povzroči sistemsko hipervnetje in preobčutljivostno reakcijo v obliki citokinske nevihte,so zaključili avtorji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj