VIDEO: Nevroendokrini tumorji: z novo metodo jih odkrijejo 90 odstotkov ali več

Avtor: R. M. Z.

Na Kliniki za nuklearno medicino UKC Ljubljana so v mesecu oktobru prvič v Sloveniji uvedli nov diagnostični pristop – preiskavo PET/CT z uporabo z galijem-68 označenega analoga somatostatina. Preiskava je namenjena ugotavljanju prisotnosti in razširjenosti nevroendokrinih tumorjev ter spremljanju učinkovitosti zdravljenja teh bolnikov.

«

Izdelava radioaktivnega zdravila [68Ga]Ga-DOTA-TATE na oddelku za radiofarmacijo.

Nov laboratorij, ki je nastal v sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), omogoča ustrezno izdelavo radioaktivnih zdravil – radiofarmakov, označenih s pozitronskimi (PET) in beta sevalci. To potrjuje začetek izdelave radiofarmakov za diagnostiko, označenih z galijem-68. 

»Največja pridobitev tega dosežka, je implementacija zmožnosti izdelave s kratkoživim izotopom označenega radiofarmaka  v prostorih UKC Ljubljana. Do sedaj smo lahko uporabljali samo PET radiofarmake označene s fluorom-18-, ki ima razpolovno dobo dve uri. Ta razpolovna doba omogoča prevoz registriranih radiofarmakov iz tujine. Kratek razpolovni čas galija-68 pomeni, da dovoz iz oddaljenih lokacij ni mogoč. Umestitev laboratorija, ki omogoča njegovo uporabo, v 40 let staro stavbo s staro infrastrukturo je čudovit dosežek,« je povedala predstojnica Klinike za nuklearno medicino doc. dr. Katja Zaletel, dr. med. 

 metastaze

PET/CT preiskava z [68Ga]Ga-DOTA-TATE: številna manjša področja temne barve predstavljajo zasevke nevroendokrinega tumorja, ki se nahajajo predvsem v jetrih in kosteh.

»Z galijem-68 označenih radiofarmakov se ne da kupiti. Težava je razpolovna doba 68 minut, kar pomeni, da transport ni mogoč. Mogoča je le izdelava na mestu, kar pomeni v naši radiofarmacevtski lekarni v UKC Ljubljana,« je povedal vodja radiofarmacevtske lekarne Aljaž Sočan, specialist radiofarmacije. 

Bolnika po aplikacjii radiofarmaka slikamo s PET/CT napravo. Po preiskavi zdravniki specialisti nuklearne medicine natančno pregledajo posnetke. Nova preiskava PET/CT z galijem-68 ima pomembno višjo občutljivost kot vse doslej uporabljene diagnostične preiskave v obravnavi bolnikov z nevroendokrinimi tumorji.  

Odkritih 90 odstotkov ali več tumorjev

»Navadno odkrijemo od 65 do 70 odstotkov nevroendokrinih tumorjev, z novo metodo z galijem-68 pa jih odkrijemo 90 odstotkov ali več. Gledano globalno je to najbolj učinkovita diagnostika,« je povedal doc. dr. Luka Ležaič iz Klinike za nuklearno medicino. Preiskava pomembno dopolnjuje nuklearno-medicinsko metodo zdravljenja nevroendokrinih tumorjev – ciljano molekularno radionuklidno terapijo, ki je v UKC Ljubljana že v uporabi.   

Nič več poti v tujino

S tem strokovnim prebojem napotitve v tujino niso več potrebne. Bolniki in napotni zdravniki pa imajo dostop do trenutno najboljše preiskave za diagnostično opredelitev nevroendokrinih tumorjev, še sporočajo kz UKC Ljubljana.

Foto in video: UKC Ljubljana

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj