Tudi vas že praska po grlu?

Avtor: Slavka Brajovič Hajdenkumer

Doma, v službi, šoli in na avtobusu lahko ugotovimo, da je sezona prehladov že v polnem razmahu. Vneto grlo, siljenje h kašlju, hripavost, utrujenost in izčrpanost so nadloge, ki načenjajo dobro počutje in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Za blažitev aktualnih prehladnih obolenj in vnetega grla se navadno najprej zatečemo k domačim pripravkom. 

zajbelj

Da lahko zdravje učinkovito podpremo s pomočjo zdravilnih rastlin, ki skrivajo pravo zakladnico blagodejnih učinkovin, so vedele že naše babice. Med najbolj razširjene domače ukrepe tako že od nekdaj sodi grgranje žajbljevega čaja.

Žajbelj proti vnetju

Žajbelj ali latinsko Salvia offcinalis je dokazano zelo učinkovito naravno protimikrobno sredstvo in je zato nesporen zmagovalec v boju z vnetjem ustne votline in grla. Čeprav ima še številne druge zdravilne učinke, ga najpogosteje uporabljamo prav za lajšanje težav z vnetim grlom, saj si z grgranjem mlačnega žajbljevega čaja hitro olajšamo nadležen občutek pekočega in prasketajočega grla. Seveda pa čaj ni edini način za uživanje te blagodejne rastline.

Vitamin C za zdravje

V knjigi Zdravilne rastline – 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja lahko najdete inovativne, preverjene in varne recepture, s pomočjo katerih si lahko naravne zdravilne pripravke z nekaj truda pripravite tudi sami. Tako boste v knjigi priznanega strokovnjaka med drugim našli tudi recepturo za pripravo medenih lizik z ingverjem in žajbljem, s katerimi si lahko pomagate pri suhem in dražečem kašlju. Zdravilne lizike pa bodo zanimive tudi vašim malčkom. Če skupaj z žajbljem uživamo še vitamin C, bomo podprli tudi imunski sitem ter lažje obvladovali občutek izčrpanosti in utrujenosti, ki navadno spremljata prehladno obolenje.

Foto: Bigstock
 

PRAVILA NAGRADNE IGRE   

1. Organizator nagradne igre

Organizatorja Facebook nagradne igre je Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks), ki podeljuje nagrade podjetja AstraVita d.o.o., Beethovnova ulica 6, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju AstraVita).

Pošiljatelj nagrade nagrajencem je Kinoks.

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri,  ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre  https://www.revijazamojezdravje.si.

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.

2. Potek in pogoji sodelovanja 

Nagradna igra poteka od 30. oktobra 2018 od 17.30 ure do vključno 8. novembra 2018 do 23. ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revije za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bo 20 posameznikov izžrebanih in nagrajenih z nagradami, navedenimi v spodaj naštetem vrstnem redu. Nagrajencu pripada nagrada glede na vrstni red, po katerem je bil izžreban.

Nagrade:

5x AstraVita SALVISEPT C

5x AstraVita OSTEO SUPERIOR+

5x AstraVita AstraVita MULTI+

2x AstraVita IMUNO ACTIV

2x AstraVita FLEXI ACTIV

1x knjiga Zdravilne rastline; 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja

Izžrebani nagrajenci bodo prejeli nagrade glede na zgornji vrstni red (prvih pet izžrebancev SALVISEPT C, naslednjih pet OSTO SUPERIOR + in tako naprej do podelitve vseh nagrad). Nagrajenci si ne morejo poljubno izbrati, katero od zgoraj naštetih nagrad bi radi prejeli.

Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.

Udeleženci so seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri se šteje, da udeleženec sprejema pravila sodelovanja v zvezi z nagradno igro.

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizator in izvajalec si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje.

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja).

S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec nagradne igre potrjuje, da je v celoti seznanjen s pogoji nagradne igre, da jih razume in se z njimi strinja. Udeleženci se tudi strinjajo z obdelavo osebnih podatkov za namen izvedbe nagradne igre. Osebne podatke bo organizator obdeloval izključno za namen in čas trajanja nagradne igre ter v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Nagrajene osebe se zato strinjajo, da po obvestilu organizatorja o nagradi in pred prevzemom nagrade organizatorju posredujeta potrebne osebne podatke (ime, priimek, naslov elektronski naslov ali dosegljivo telefonsko številko) z namenom pošiljanja nagrad.

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizator ugotovi, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna.

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.

Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovi, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzema odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre.

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 8. novembra 2018 do 23. ure . Nagrajenci bodo določeni z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 9. novembra 2018 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi štiri rezervne nagrajence, ki bodo nagrado prejeli, če prvotno izžrebani ne bodo v določenem roku posredovali potrebnih osebnih podatkov, se bodo nagradi odpovedali, ne bodo izpolnili vseh pogojev nagradne igre ali bodo glede na pravila izključeni iz nagradne igre.

Izvajalec nagradne igre bo ime in priimek vseh nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade. S sodelovanjem se udeleženci strinjajo, da bodo k oddaji podatkov pozvani v komentarju na Facebook strani Revije za moje zdravje.

V kolikor se kateri od nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli.

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorjema. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.

4. Varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov in ne bodo posredovani tretjim osebam. Osebne podatke bo organizator nagradne igre uporabljal in hranil le za čas trajanja nagradne igre.

Ljubljana, 30. oktober 2018

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj