Nova metoda bolje odkrije otroke, ki bodo razvili diabetes tip 1

Nova metoda odkrivanja, kateri otroci bodo zboleli za sladkorno boleznijo tipa 1, je pomemben korak v smer rutinskega testiranja novorojenčkov. S tem bi se lahko izognili življenjsko nevarnim zapletom. V igri so tudi nova zdravila, ki bi bolezen preprečila.

Teen boy takes a blood sample for diabetes with lancet pen. Health, medicine and diabetic concept

V študiji TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) so raziskovalci devet let spremljali 7798 otrok z visokim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tip 1. Gre za velika mednarodno študijo, ki jo financirajo predvsem ameriški nacionalni inštitut za zdravje in ameriški centri za nadzor sladkorne bolezni, pa tudi dobrodelni sklad JDRF.

Študija TEDDY osnova za razvoj nove metode

Na osnovi zbranih podatkov iz študije TEDDY so raziskovalci Univerze Exeter v sodelovanju z Pacific Northwest Research Inštitutom iz Seattla razvili novo metodo za ugotavljanje, kateri otroci bodo verjetno zboleli za sladkorno boleznijo tip 1. Pristop kombiniranega ocenjevanja tveganja vključuje genetiko, klinične dejavnike – kot je družinska anamneza v družini in biomarkerje, za katere je znano, da so vpleteni v sladkorno bolezen tipa 1. Ugotovitve so prejšnji teden objavili v reviji Nature Medicine.

Podvojena učinkovitost programov za preprečevanje ketoacidoze

Raziskovalna skupina je ugotovila, da nov kombinirani pristop dramatično izboljša zanesljivost napovedi, kateri bodo otroci zboleli za sladkorno boleznijo tipa 1. To bi lahko omogočilo boljše svetovanje družinam ogroženih otrok. Še bolj pomembno pa je, da je novi pristop podvojil učinkovitost programov za preprečevanje ketoacidoze pri najmlajših.

Ketoacidoza je življenje ogrožujoča posledica sladkorne bolezni tipa 1, pri kateri pomanjkanje inzulina povzroči, da kri postane preveč kisla. Prepoznavanje otrok, ki so najbolj ogroženi, je pomembno tudi za klinično preizkušanje novih zdravil, s katerimi bi razvoj sladkorne bolezni tip 1 pri otrocih lahko preprečili.

40 odstotkov otrok z zapleti ketoacidoze

Dr. Lauric Ferrat iz Medicinske fakultete Univerze Exeter pojasnjuje: “Trenutno ima 40 odstotkov otrok, ki jim je diagnosticirana sladkorna bolezen tipa 1, hude zaplete ketoacidoze. Za dojenčke in zelo majhne otroke je to smrtno nevarno. Posledica so dolge hospitalizacije na oddelkih intenzivne nege in v nekaterih primerih celo ohromelost ali smrt. Uporaba nove kombinirane metode omogoča, da ugotovimo, kateri dojenčki bodo zboleli, kar lahko prepreči tragične zaplete in zagotovi primerno zdravljenje že takoj na začetku.”

“Resnično smo navdušeni. Nova metoda napoveduje, da bi lahko rutinski test, ki je v veljavi že desetletja – pri njem novorojenčkom vzamejo kri iz pete, lahko postal način za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 1 pri dojenčkih in omogočil zanesljivo napoved, kateri od njih bodo zboleli kasneje v otroštvu,” pa pravi profesor William Hagopian iz Pacific Northwest Research Inštituta. Novo metodo bi lahko uporabili tudi za zgodnjo napoved nastanka drugih bolezni z močno gensko komponento, na primer celiakijo, so prepričani raziskovalci.

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj