Sijalke odslej brez živega srebra

Evropska komisija je sprejela sveženj direktiv s katerimi ukinja uporabo živega srebra v sijalkah za splošno razsvetljavo.

Ukinitev fluorescenčnih sijalk bo spodbudila proizvajalce k inovacijam in razvoju novih čistejših izdelkov. Foto: Bigstock

Evropska komisija je v skladu z direktivo RoHS, ki omejujejo uporabo nekaterih nevarnih snovi v elektronski opremi, sprejela ukrepe s katerimi od oktobra 2022 dalje ukinja uporabo živega srebra v sijalkah za splošno razsvetljavo (neonke, halogenke).  Na trgu bo tako ukinjena prodaja elektronske opreme, ki vsebuje živo srebro, razen v primerih, ko le tega zaradi tehničnih ali tehnoloških razlogov ni mogoče nadomestiti z drugimi alternativami. 

Direktive, ki narekujejo ukinitev in nadomeščanje fluorescenčnih sijalk z bolj varno LED tehnologijo, bodo pripomogle k zmanjšanju prisotnosti živega srebra v okolju in bodo pomembno prispevale k varovanju zdravja in okolja. Sama ukinitev fluorescenčnih sijalk pa bo hkrati  spodbudila proizvajalce k inovacijam in razvoju novih čistejših izdelkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj