Vse Hoferjeve poslovalnice danes postale UNICEF-ove Varne točke

Avtor: R. M. Z.

Pri Hoferju so v okviru trajnostne iniciative Danes za jutri prostovoljno pristopili k projektu Varna točka, ki poteka pod okriljem UNICEF-a Slovenija. Tako se bo danes, na prvi šolski dan, vseh 76 Hoferjevih poslovalnic skupaj z upravno stavbo pridružilo UNICEF-ovi mreži Varnih točk v Sloveniji. Zaposleni v poslovalnicah bodo otrokom in mladostnikom nudili trenutno zaščito, pomoč ali nasvet v stiski.

Da bodo tako odgovorno nalogo tudi primerno opravili, so se udeležili šolanja, ki so ga z začetkom meseca junija uspešno zaključili. Na ta način so pridobili dragocena znanja, s katerimi bodo lahko čustveno zmedenega in prestrašenega otroka pomirili in mu stali ob strani pri reševanju njegove težave; otroku bodo pomagali ublažiti njegovo trenutno stisko na anonimen način in ga po potrebi napotili do druge organizacije, kjer bo lahko dobil strokovno pomoč.  

Kaj je Varna točka in kako jo otroci in mladostniki prepoznajo?

Varna točka je posebno označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom, da se vanj zatečejo v primeru kakršne koli stiske. Odprta je tekom celotnega dne (in po možnosti tudi zvečer). Varne točke se nahajajo v bližini šol, ob poteh šola-dom, v mestnih središčih, v bližini blokovskih naselij, v bližini kriminalnih središč, na mestih, kjer se zbirajo otroci. Otroci varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidnem mestu, ob vhodu. Tudi Hoferjeve poslovalnice bodo na vhodnih vratih označene z modro nalepko.

Otroci se tako lahko zatečejo že v 566 Varnih točk, ki so kar v 74 krajih po vsej Sloveniji. V minulem šolskem letu so se otroci v stiski v Varno točko zatekli kar 63-krat. Pri Hoferju s ponosom prispevajo k širitvi mreže tako koristnega projekta. O projektu Varna točka bodo otroci obveščeni preko raznih promocijskih aktivnosti, v šolah jih bodo z njim seznanili razredniki in plakati. 

Dodatno bodo informacije prejeli tudi v obliki brošuric, ki bodo na voljo v vseh Hoferjevih poslovalnicah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj