Arabinogalaktan in betaglukan za boljši imunski sistem

Avtor: R. M. Z., I. J.

V prihodnjih mesecih nas bodo spremljali nižje temperature, manj sonca in sveže sezonske prehrane, gotovo tudi več tveganj za okužbe našega imunskega sistema. Zdi se, da o dejavnikih za njegovo dobro delovanje veliko vemo, a znanstveniki vedno znova odkrivajo nove podatke, ki imunski sistem osvetlijo s povsem drugačnega zornega kota.

Znano je, da delovanje imunskega sistema pospešujejo ali zavirajo imunomodulatorji, med katere uvrščamo strukturne dele mikroorganizmov, limfokine, različne snovi rastlinskega izvora in nekatere oblike bakterijskega DNA. Mednje sodijo tudi arabinogalaktani in betaglukani.

Osupljivi izsledki

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani je v sodelovanju z Medicinsko fakulteto v Mariboru in Medexom opravil niz laboratorijskih študij, v katerih so preverjali odziv imunskih celic ob prisotnosti arabinogalaktana iz dveh virov (ehinaceje in macesna), betaglukanov in kombinacij teh učinkovin. Dobljeni rezultati so jih vodili pri razvoju prehranskega dopolnila za pomoč ob prvih znakih viroz in oslabljenega imunskega sistema.

 Imunski sistem sestavljajo celice, ki so v različnih telesnih organih (limfnih vozlih, timusu, vranici …). Vloga imunskih celic je prepoznati in uničiti za telo škodljive snovi, ki lahko pripeljejo do različnih obolenj. Če funkcija imunskega sistema deluje pravilno, ne zbolimo, in to kljub različnim zunanjim vplivom. Zmanjšano je tudi število napadov alergij. Če je imunski sistem oslabljen, smo dovzetnejši za bolezni ali različne okužbe.

Imunomodulatorna aktivnost kombinacije arabinogalaktana in betaglukana

Strokovnjaki so natančneje testirali imunomodulatorno delovanje kombinacij betaglukanov (1 → 3, 1 → 6) iz celičnih sten kvasovk in macesnovega izvlečka arabinogalaktana, za primerjavo pa so uporabili ehinacejin izvleček, ki prav tako vsebuje arabinogalaktan. Celicam, ki sodelujejo pri obrambi imunskega sistema, so dodajali že omenjene snovi, in opazovali, kako se nanje odzivajo. Rezultati so pokazali, da se aktivnost imunskih celic poveča ob prisotnosti betaglukanov ter tudi macesnovega in ehinacejinega arabinogalaktana. Kombinacija arabinogalaktana in betaglukanov v razmerju 1 : 15 se je v študiji izkazala kot najaktivnejša od vseh preučevanih izvlečkov. Omenjena kombinacija namreč zmanjšuje količino vnetnih citokinov in povečuje število molekul, ki nakazujejo na aktivacijo belih krvničk, ki v telesu lovijo in uničujejo tujke. Prav tako je ta kombinacija odlična v boju proti bakterijam, ki povzročajo vnetja dihal, saj deluje protimikrobno in tudi protivnetno.

Arabinogalaktan je biopolimer, ki je sestavljen iz arabinoznih in galaktoznih monosaharidov, najdemo pa ga v različnih rastlinskih vrstah, kot so: ehinaceja, kurkuma in macesen.

Macesnov arabinoglaktan je pomemben izvor prehranskih vlaknin, ki prav tako pospešuje nastanek kratkoverižnih maščobnih kislin in zmanjšuje nastanek ter absorpcijo amonijaka. Obstajajo tudi dokazi, ki govorijo o tem, da uživanje arabinogalaktana pospešuje delovanje koristne črevesne mikroflore, uporabljajo pa ga tudi kot zdravilno sredstvo pri zdravljenju raka. Rezultati opravljenih poskusov so namreč pokazali, da arabinogalaktan stimulira citotoksičnost naravnih celic ubijalk, povečuje funkcionalne vidike imunskega sistema in preprečuje širjenje tumorskih celic v jetrih. To nakazuje na njegovo klinično uporabo, saj se uporablja v preventivi, ko ustvarja odpornejši imunski sitem, ter tudi pri zdravljenju zmanjšanih funkcij imunskega sistema in kroničnih virusnih infekcijah.

Betaglukane uvrščamo v skupino neceluloznih naravnih polisaharidov, ki so sestavljeni iz molekul glukoze, delimo pa jih v dve skupini. Prva je netopna in najbolj biološko aktivna oblika betaglukanov (1 → 3, 1 → 6), ki so izolirani iz kvasovk. V drugo skupino sodi topna oblika betaglukanov (1 → 3, 1 → 4), ki so izolirani iz gliv in nekaterih žit. Celotna kemična sestava obeh skupin je z vidika njihovih fizikalnih lastnosti in biološke vloge v telesu zelo pomembna. Raziskovalci so namreč ugotovili, da betaglukani iz žit pomagajo pri uravnavanju holesterola, za betaglukane iz kvasovk pa je dokazano, da učinkovito delujejo pri izboljšanju imunskega sistema, saj so sposobni imunomodulacije in aktivacije samega imunskega sistema. V telesu spodbujajo dejavnost celic prirojene imunosti, na katere se vežejo, in tako povečajo sposobnost odkrivanja, prepoznavanja in uničevanja tujkov v telesu.

Za dvig odpornosti s slovenskim znanjem

Imuno resist in Imuno resist junior sta se med testiranjem izkazala učinkovito v boju s povzročitelji okužb (študija v sodelovanju z neodvisnimi znanstveniki Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani). Odlikuje ju trojna moč delovanja vitamina C in dveh patentiranih učinkovin: izvlečka iz macesna ResistAid™ in beta-glukana Wellmune WGPÒ. Zaužiti ju je treba že ob prvih znakih viroz, ker delujeta hitro in učinkovito pa zadostuje že 7-dnevno uživanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj