Celostne informacije o zdravilih na dosegu roke

Avtor: Peter Šepetavc, Mediately

Sodobni farmacevtski proizvodi so dandanes kompleksni, informacij o njih pa je ogromno – preveč, da bi bili lahko brez dodatnih pripomočkov na tekočem. To še toliko bolj velja za zdravstvene delavce in farmacevte, ki se z njimi v okviru svojega dela srečujejo dnevno.

Zanje je nujno, da imajo informacije na voljo na strukturiran način in da jih lahko hitro najdejo, ko je to potrebno.

Register zdravil Mediately je brezplačna mobilna aplikacija, na voljo za okolji Apple iOS in Google Android, ki tovrstne podatke prinaša na zaslon mobilnega telefona ali tablice, tako da so oddaljene samo nekaj klikov. Register zdravil obsega celoten nabor informacij za vsa zdravila na slovenskem trgu (več kot 7.000 zdravil), ki jih pridobiva iz lokalnih pa tudi mednarodnih virov (npr. iz European Medicines Agency – EMA). Aplikacijo izkušena ekipa razvijalcev in zdravnikov redno posodablja z najnovejšimi informacijami, tako da so podatki, ki so na voljo, vedno aktualni.

Vse bolj nepogrešljiv

Aplikacijo redno (nekajkrat tedensko) uporablja okoli 60 % vseh slovenskih zdravnikov, med registriranimi uporabniki aplikacije pa je več kot 80 % vseh slovenskih zdravnikov. Aplikacijo pri študiju uporablja tudi večji del slovenskih študentov medicine, stomatologije in farmacije, gre pa tudi za pripomoček, ki je zelo priljubljen med farmacevti v lekarnah.

Iskalnik v Registru zdravil omogoča, da zdravila iščete po imenu, aktivni učinkovini ali po proizvajalcu zdravila. Za vsako zdravilo so na voljo podatki iz SmPC, ki med drugim vključujejo indikacije in kontraindikacije, odmerjanje, pakiranje in ceno. Zdravila lahko iščemo tudi po ATC-klasifikaciji, ki omogoča tudi ročno pregledovanje po vseh kategorijah zdravil.

Za registrirane uporabnike (registracija je prav tako brezplačna) aplikacija ponuja tudi dostop do Mednarodne klasifikacije bolezni in sorodnih zdravstvenih problemov (MKB-10). Z registracijo pa uporabniki dobijo tudi dostop do specializiranih diagnostičnih orodij in kalkulatorjev (nekatera orodja so zaradi zakonskih omejitev omejena na zdravnike).

V Registru zdravil je trenutno na voljo več kot 25 diagnostičnih orodij in dozirnih kalkulatorjev, redno pa se dodajajo nova orodja na podlagi predlogov uporabnikov. Med orodji najdemo nekatere najbolj priljubljene diagnostične kalkulatorje, kot so: kalkulator CHA2DS2-VASc za oceno tveganja atrijske fibrilacije, točkovnik Child-Pugh za oceno verjetnosti kroničnih jetrnih bolezni in Wellsov kriterij za pljučno embolijo.

Posebej prilagojena aplikacija za revmatologe

Za revmatologe pa Mediately ponuja tudi ločeno aplikacijo z njim prilagojenimi orodji: aplikacija RheumaHelper, ki je prav tako na voljo za okolji iOS in Android in so jo razvili v sodelovanju z revmatologi s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKCL. Aplikacija ponuja 25 diagnostičnih orodij in kalkulatorjev aktivnosti bolezni, ki jih revmatologi uporabljajo pri svojem delu z pacienti.

Register zdravil je na voljo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, na Češkem in Slovaškem, v kratkem pa bo na voljo še v Romuniji in Bolgariji. Aplikacija je nameščena na več kot 120.000 naprav in ima več kot 55.000 registriranih uporabnikov, od katerih je 25.000 zdravnikov, v trgovini Apple AppStore in Google Play Store pa je ena najbolje med uporabniki ocenjenih medicinskih aplikacij.

Za vse, ki nimajo pametnega telefona, pa je Mediately.co na voljo tudi v spletni različici –za računalnike in tudi za mobilne naprave. Na spletu imajo uporabniki dostop do vseh podatkov o zdravilih, omogočen pa je tudi dostop do klasifikacije MKB-10 (Mednarodna statistična klasifikacija bolezni).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj