Covid-19: asimptomatski potek pri 40 odstotkih okuženih

Analiza 95 študij, ki so vključevale skoraj 30.000.000 ljudi, je pokazala visok delež asimptomatskega poteka covid-19.

Najmanjši delež asimptomatskega poteka covid-19 so zabeležili pri starejših od 60 let, največjega – znašal je kar 60,2 odstotkov, pa pri mlajših od 20 let. Kaj pa ljudje srednjih let? Izkazalo se je, da pri skoraj polovici od njih (49,5 odstotkov) covid-19 poteka asimptomatsko. Foto: Bigstock

Delež oseb z asimptomatskim potekom covid – 19  v celotni testirani populaciji (okuženi + neokuženi) znaša 0,25 odstotka, med tistimi s potrjeno okužbo s koronavirusom pa kar 40,5 odstotkov. Asimptomatske okužbe ostajajo glavni potencialni viri prenosa covid-19, poroča JAMA Network Open.

Analiza je vključevala  44 presečnih študij, 41 kohortnih študij, sedem serij primerov in tri serije primerov o načinu prenosa virusa. V razvitih državah je bilo izvedenih skupno 74 študij, vključno s tistimi v Evropi, Severni Ameriki in Aziji. Približno ena tretjina (37) študij je vključevala zdravstveno osebje ali bolnišnične bolnike. 17 študij jih je bilo izvedenih med osebjem ali stanovalci v domovih za ostarele, 14 študij pa na splošni javnosti. Od vseh testiranih (torej tudi tistih, ki sploh niso bili okuženi) je okužba potekala asimptomatsko pri 11.516 osebah. Na splošno je skupni odstotek asimptomatskih okužb med celotno testirano populacijo znašal 0,25 odstotkov.  Višji je bil pri stanovalcih ali osebju domov za ostarele (4,52 odstotkov), ljudeh, ki so potovali z letalom ali križarkami (2,02 odstotka) ter nosečnicah (2,34 odstotkov).

Asimptomatski covid-19 in mlajši od 20 let

Ko so analizirali stanje samo med tistimi, ki so imeli potrjeno okužbo  s koronavirusom (kar je edino logično in strokovno pravilno), se je delež asimptomatskih potekov covid-19 drastično povečal – na visokih 40,5 odstotkov. Višji je bil pri nosečnih s potrjeno SARS-CoV-2 okužbo (pri njih je bolezen potekala brez vseh simptomov v 54,11 odstotkih primerov), pri potnikih na letalih ali križarkah (52,91 odstotkov) ter pri stanovalcih ali osebju v domovih za ostarele (47,52 odstotkov). Najmanjši delež asimptomatskega poteka covid-19 so zabeležili pri starejših od 60 let, največjega – znašal je kar 60,2 odstotkov, pa pri mlajših od 20 let. Kaj pa ljudje srednjih let? Izkazalo se je, da pri skoraj polovici od njih (49,5 odstotkov) covid-19 poteka asimptomatsko.  

Omejitve študije

Omejitve študije so bile možnost zamujenih študij (ki še niso bile objavljene v času meta analize), kot tudi izključitev študij v kitajščini, so opozorili raziskovalci. Druge omejitve so vključevale pomanjkanje spremljanja predsimptomatskih in prikritih okužb ter osredotočenost na specifične populacije – kar lahko omeji stopnjo, do katere je mogoče posplošiti rezultate. Vendar pa rezultati poudarjajo potrebo po pregledu asimptomatskih okužb, zlasti v državah, kjer je covid-19 bolje nadzorovan, izpostavljajo avtorji. Prepričani so, da bi »strategije upravljanja asimptomatskega poteka covid-19 morale vključevati izolacijo in sledenje stikov, podobno kot pri potrjenih primerih.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj