Koronavirus: Namesto kemičnih razkužil UV LED svetilke

Ultravijolična svetloba učinkovito odstranjuje novi koronavirus s površin in najverjetneje tudi iz zraka in vode. Novi način dekontaminacije je v testni fazi, prvi rezultati so spodbudni.

Poleg izolacije in socialne distance dekontaminacija predstavlja pomembno orodje za preprečevanje širjenja covid-19. Foto: Bigstock

Za razkuževanje osebne zaščitne opreme, medicinske opreme, tal in drugih površin bi namesto kemičnih razkužil lahko uporabljali ultravijolično svetlobo, je prepričan dr. Christian Zollner iz Univerze California – Santa Barbara. Razvil je nov način za deaktivacijo koronavirusa SARS-CoV-2: dezinfekcijo s posebnimi LED svetilkami, ki oddajajo UV-C žarke. Metoda seje izkazala tudi za izjemno učinkovito: testiranja so pokazala 99,9 odstotno učinkovitost po 30 sekundah delovanja.

Potencial UV-C svetlobe za dezinfekcijo velik

UV-C svetloba seva v območju od 260 do 285 nm in je škodljiva za človeka. Zato se večinoma uporablja v aplikacijah, ki potekajo brez človeške prisotnosti – na primer ponoči. Tudi kratka izpostavljenost UV-C svetlobi lahko povzroči opekline in poškodbe oči. Trenutno UV-C LED svetilke testno uporabljajo za dezinfekcijo notranjosti vozil. UV-C žarki so učinkoviti tudi pri čiščenju zraka in vode.

Visoka cena omejevalni dejavnik

Napredno LED UV-C tehnologijo so sicer intenzivno razvijali že pred pandemijo covid-19, največji izziv pa je bil doseči stroškovno učinkovitost ter podaljšati življenjsko dobo naprav. UV-C svetloba se namreč najpogosteje ustvarja z živosrebrnimi žarnicami, kar za splošno javno uporabo ni najbolj primerno. Nova objava v strokovni reviji ACS Photonics kaže, da bo ta problem kmalu rešen.

Namesto safirne podlage silicijev karbidna

Razvili so drugačno metodo za izdelavo visokokakovostnih globoko-ultravijoličnih (UV-C) LED luči. Temelji na nalaganju filma polprevodniške zlitine aluminijevega in galijevega nitrija (AlGaN) na podlago silicijev karbid (SiC) – kar pomeni odmik od do sedaj razširjene safirne podlage. Po Zollnerjevih besedah ​​uporaba silicijevega karbida kot podlage omogoča razvoj cenovno ugodnejših visokokakovostnih polprevodniških UV-C materialov. Poleg tega je silicijev karbid tudi bolj primeren za masovno proizvodnjo.

Visoka kakovost materiala

“Na splošno velja, da bolj kot sta si podlaga in film strukturno podobni, lažje je doseči visoko kakovost materiala. Čim boljša je kakovost materiala, večja je učinkovitost in učinkovitost LED luči. Safir je strukturno različen, za izdelavo materiala brez napak in neskladnosti pa so pogosto potrebni zapleteni dodatni koraki. Tudi silicijev karbid ne predstavlja popolnega ujemanja, vendar omogoča visoko kakovost, ne da bi pri tem potrebovali drage dodatne metode,” pojasnjuje Zollner.

UV-C LED sistemi bi delovali ponoči

Poleg izolacije in socialne distance dekontaminacija predstavlja pomembno orodje za preprečevanje širjenja covid-19. UV-C LED tehnologija omogoča širok spekter uporabe, rešitve, ki jih ponuja, pa bi lahko uporabili po vsem svetu. To bi zagotovilo poceni, udoben (UV-C LED sistemi bi se vklopili ponoči) in ekološki (brez kemikalij) način saniranja praktično vseh prostorov, se prepričani raziskovalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj