Genski urinski test za odkrivanje raka sečnega mehurja

Rak mehurja spada med rake, ki so večinoma odkriti v poznem stadiju, kar vodi v slabši izid zdravljenja in krajše dolgoročno (5 let ali več) preživetje. Novi test to spreminja.

Test UroSeek išče mutacije 11 genov, katerih prisotnost je dokazano povezana z rakom sečnega mehurja. V kombinaciji s citoskopijo omogoča zgodnejše odkrivanje in kakovostnejše spremljanje bolnikov po zdravljenju. Foto: Bigstock

Rak mehurja je pri moških trikrat pogostejši kot pri ženskah, pri obojih pa je pogosto odkrit v napredovali fazi, ko so možnosti zdravljenja omejene, dolgoročno preživetje pa slabo.

Prepoznavanje mutacij 11 genov

Z novim urinskim testom, ki so ga razvili na Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, bi se to lahko pomembno spremenilo. Metoda, ki se za diagnostiko uporablja že desetletja – torej “lulanje” v posodico in analiza vsebine, lahko po novem odkriva tudi genske spremembe, značilne za raka sečnega mehurja. Gre za test UroSeek, ki išče mutacije 11 genov, katerih prisotnost je dokazano povezana z rakom sečnega mehurja. V kombinaciji s citoskopijo omogoča zgodnejše odkrivanje in kakovostnejše spremljanje bolnikov po zdravljenju.

Tekma s časom

Večina rakov je ozdravljivih, če so odkriti zgodaj. Vključitev prepoznavanja specifičnih genov za raka v presejalne teste k temu pripomore. Vodi v še boljše zgodnje odkrivanje ter posledično uspešnejše zdravljenje. Najsodobnejše metode gene, ki predstavljajo večje tveganje za raka, odkrijejo tako v krvi kot v urinu. UroSEEK je ena od njih. Namenjena je zgodnjemu odkrivanju raka sečnega mehurja. “Pri skoraj tretjini bolnikov odkrivanje raka sečnega mehurja zamuja. Rak se je že razširil na bližnje organe. Tudi pri tistih, pri katerih je odkrit v zgodnejši fazi, se pogosto ponovi. Bolnike čaka doživljenjski nadzor, vključno z invazivnim cistoskopijami in biopsijami,” pravijo avtorji objave.

Zgodnje prepoznavanje genskih mutacij

Raziskovalci so preučili so 570 bolnikov, za katere je veljalo, da jim grozi rak mehurja, in ugotovili, da je bil UroSEEK 83-odstotno pozitiven pri tistih, ki so razvili raka. V kombinaciji s citologijo se je občutljivost povečala na 95 odstotkov. UroSEEK je v kombinaciji s citologijo odkril mutacije pri 71 odstotkih od 322 bolnikov, ki so bili predhodno zdravljeni zaradi raka sečnega mehurja in so bili v fazi nadzora. Zgolj citologija jih je zaznala le pri 25 odstotkih.

Dejstva o raku pri nas

Za rakom letno zboli več kot 13.000 Slovencev, več kot 7.000 moških in več kot 6.000 žensk. Umre okoli 6.000 ljudi, približno 3.400 moških in 2.600 žensk. Med nami živi že skoraj 100.000 ljudi, ki so v preteklosti zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. Od vseh rakavih bolnikov, zbolelih leta 2014, jih je bilo več kot 60 % starejših od 65 let . Povprečno petletno preživetje (VSE vrste raka) je dobrih 50 %, delež je višji pri ženskah (59 %). Slovenija je zahvaljujoč presejalnim programom za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb, ki so bili uvedeni že pred desetletji – kar je pogoj za uspešno zdravljenje, med vodilnimi v EU in svetu po uspešnosti boja z rakom.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj