»Ljubljanska metoda« postala standardna metoda zdravljenja aortne zaklopke

Avtor: R.M.Z.

Za bolnike z aortno stenozo je za zamenjavo aortne zaklopke skozi minimalni rez med rebri (mini torakotomija s centralno arterijsko in vensko kanulacijo) v UKC Ljubljana postala metoda izbora imenovana »ljubljanska metoda«. Za kirurško zamenjavo aortne zaklopke tako ni več potrebno prerezati prsnice.

»Z izrazom “ljubljanska metoda” smo poimenovali edinstven pristop, pri katerem skozi od 5 do 7 cm velik rez med rebri vzpostavimo izven telesni krvni obtok, ustavimo srce in obenem skozi isti rez zamenjamo aortno zaklopko. Verjamemo, da gre za resnično minimalni invazivni pristop zamenjave aortne zaklopke, saj se pri tem izognemo rezu prsnice v celoti, na ta način zmanjšamo obolevnost, krvavitve in skrajšamo rehabilitacijo bolnika. Ljubljanska metoda je izredno koristna pri visokotveganih bolnikih, in sicer starejših, čezmerno prehranjenih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, bolnikih s kronično ledvično boleznijo in tistih, ki potrebujejo ponovno operacijo. Dokazali smo, da je metoda varna, zelo učinkovita ter ponovljiva, saj smo na tak način uspešno operirali že več kot 300 bolnikov,« poudarja prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. med., predstojnik KO za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana, ki je tudi pionir na področju minimalno invazivnega pristopa zamenjave aortne zaklopke pri nas in v svetu. 
V zadnjih dveh letih je UKC Ljubljana obiskalo več kot 40 eminentnih srčnih kirurgov, saj je Klinika za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana postala učni center zamenjave aortne zaklopke skozi minimalni rez med rebri.

Foto: UKC Ljubljana

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj