Manj in zato je bolje – gorniške vasi

Avtor: S.S.

V maju je na slovesnem sprejemu med gorniške vasi vstopila tudi občina Jezersko. Gre za mednarodno mrežo Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer), ki združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. 

gorniske vasi-jezersko

Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi Manj in zato bolje. Gorniške vasi na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru. Na dogodku smo se pogovarjali z novim predsednikom PZS Jožetom Rovanom, ministrico MOP Ireno Majcen ingostitelji.

Osnovne značilnosti krajev, vključenih v projekt Gorniške vasi, so njihova zemljepisna lega v mirnem gorskem okolju, majhnost, živa gorniška in s tem povezana tudi kulturna tradicija ter razvite dejavnosti, ki omogočajo obiskovalcu, da aktivno preživlja dopust s pohodništvom in plezanjem, da uživa v turnem smučanju, hoji s krpljami, turnem gorskem kolesarjenju in v drugih gorskih športih, ki jih je mogoče izvajati samo z lastno močjo in brez večje turistične infrastrukture. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj