Možgani pri otrocih porabijo polovico kalorij

Pridobivanje telesne teže se zgodi, ko energijski vnos pri posamezniku preseže njegovo porabo energije. V zgodnjem otroštvu največ energije porabijo razvijajoči se možgani. Nova teorija, ki so jo postavili raziskovalci Univerze Northwesetrn, to dejstvo povezuje tudi s prekomerno telesno težo.

Ko otroški možgani začnejo porabljati manj energije, se tveganje za debelost poveča. Foto: Bigstock

Raziskava, ki so jo opravili raziskovalci Univerze Northwesetrn kaže, da razlike v energetskih potrebah možganov pri otrocih lahko vplivajo na vzorce porabe energije in povečajo tveganje za debelost.

“Možgani namreč porabijo polovico vseh zaužitih kalorij, največji tovrstni skok pa se zgodi pri petem letu starosti.”

“Ta ugotovitev je potrdila dolgoletno hipotezo v antropologiji, da človeški otroci v primerjavi z drugimi sesalci rastejo počasneje tudi zato, ker njihov možgani potrebujejo več energije,« je pojasnil prof. dr. Chriz Kuzawa iz Univerze Northwestern, glavni avtor raziskave.

Večji umski napori vodijo v povečano porabo energije

Pri starejših otrocih in najstnikih možgani porabljajo manj energije, kar ob enakem energetskem vnosu lahko privede do kopičenja odvečnih kilogramov. Otroci, katerih možgani so izpostavljeni večjim umskim naporom, porabljajo več energije, tveganje za razvoj debelosti pri njih pa je manjše.

“Ko otroški možgani začnejo porabljati manj energije, se tveganje za debelost poveča.”

Če bi iznašli način, kako zagotavljati veliko porabo kalorij s strani možganov skozi celotno otroštvo, bi s tem mogoče lahko preprečili kopičenje odvečnih kilogramov pri otrocih, domnevajo znanstveniki. Prvi korak v tej smeri bi bil raziskati, kako na porabo energije vplivajo predšolski programi za spodbujanje intelektualnega in kognitivnega razvoja. Zanje vemo, da so za otroke izjemno koristni, in če bi dokazali, da zmanjšujejo tudi tveganje za kopičenje maščevja, bi bila to »win – win« situacija, izpostavlja Kuzawa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj