Kaj se zgodi v telesu, če jemo sladkor in maščobe

Uživanje sladke in mastne hrane sproži biokemične procese, ki vodijo v presnovne bolezni, sladkorno bolezen in povečanje telesne mase.

sladkor in maščobe
Sladkor in maščobe spremenijo črevesni mikrobiom: zmanjšajo populacijo nitastih bakterij, zaradi česar nastaja manj Th17 imunskih celic. Foto: Bigstock

Sladkor in maščobe imajo posledice za črevo: zmanjšajo populacijo nekaterih bakterij, zaradi česar nastaja manj imunskih celic. Ugotovitve, objavljene pred kratkim v strokovni reviji Cell, kažejo tudi, da je za preprečevanje presnovnega sindroma, sladkorne bolezni in debelosti sestava črevesnih bakterij enako pomembna kot hrana.

Sladkor in maščobe spremenijo črevesni mikrobiom

Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja, tipična za razviti zahodni svet, lahko povzroči debelost, presnovni sindrom in sladkorno bolezen. Vendar do sedaj ni bilo natančno poznano, kako taka hrana  sproži nezdrave spremembe v telesu. Zdaj je študija na miših – v kateri so preučevali začetne učinke prehrane z obilo dodanega sladkorja in maščob na črevesni mikrobiom, prinesla prve namige, kaj se dogaja. Po samo 4 tednih uživanja tipične »zahodne hrane« so tesne živali razvile znake presnovnega sindroma:  povečanje telesne mase, insulinsko rezistenco in ne-toleranco za glukozo. Njihov črevesni mikrobiom se je močno spremenil: poselitev s segmentiranimi filamentoznimi (nitastimi) bakterijami – ki so običajne v črevesni mikrobioti glodalcev, se je zelo zmanjšala,  populacija nekaterih drugih bakterij pa se je močno povečala.

Spremembe v črevesu vplivajo na imunske celice Th17

Filamentozne (nitaste) bakterije so ključnega pomena za zdravje zaradi vpliva na imunske celice Th17. Zmanjšanje njihove populacije je zmanjšalo tudi število celic Th17 v črevesju. Nadaljni poskusi so pokazali, da so celice Th17 ključne pri preprečevanju presnovnih bolezni, sladkorne bolezni in povečanja telesne mase. Proizvajajo molekule, ki upočasnjujejo absorpcijo  škodljivih (patogenih) lipidov iz črevesja in zmanjšujejo sistemsko vnetje. Z drugimi besedami: ohranjajo črevesje zdravo ter ščitijo telo pred škodo, ki jo povzročijo škodljivi (patogeni) lipidi. Prehrana z visko vsebnostjo dodanega sladkorja in maščob uničuje nitaste bakterije, zaradi česar se zmanjša tudi število Th17 celic.

Ključni vpliv na črevesni mikrobiom ima sladkor

Raziskovalce je zanimalo tudi, kateri element diete z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja je povzročil škodljive spremembe. Izkazalo se je, da je to  dodani sladkor. Odstrani nitaste bakterije in posledično izginejo zaščitne celice Th17, pravijo avtorji, in izpstavljajo še eno pomembno dejstvo. Ko so miši hranili z dieto brez sladkorja in z visoko vsebnostjo maščob, so ohranile celice Th17 in bile popolnoma zaščitene pred razvojem debelosti in predsladkorne bolezni – čeprav so zaužile enako število kalorij (kJ). Toda izločitev sladkorja ni pomagala vsem. Pri tistih, ki na začetku poskusa  v črevesu niso imete nitastih bakterij, »ukinitev« sladkorja ni imela ugodnega učinka. Živali so postale debele in so razvile sladkorno bolezen. To nakazuje, da lahko nekateri priljubljeni prehranski posegi, kot je zmanjševanje sladkorjev, delujejo le takrat, ko imajo osebki (živali, ljudje) v svoji mikrobioti določene populacije bakterij.

Kompleksna interakcija: prehrana, črevesne bakterije, imunski sistem

Črevesn mikrobiom je pomemben, vendar prava zaščita prihaja iz celic Th17, nadalje  izpostavljajo avtorji: »Naša študija dokazuje, da ima kompleksna interakcija med prehrano, črevesno mikrobioto in imunskim sistemom ključno vlogo pri razvoju debelosti, presnovnega sindroma, sladkorne bolezni tipa 2 in drugih stanj. Za optimalno zdravje ni pomembno samo spremeniti prehrano, ampak tudi izboljšati črevesno mirkobioto – na primer  s poselitve črevesa z bakterijami, ki s svojimi signalnimi mokelulami spodbujajo nastajanje celice Th17.«

Vir:

Yoshinaga Kawano, Madeline Edwards, Yiming Huang, Angelina M. Bilate, Leandro P. Araujo, Takeshi Tanoue, Koji Atarashi, Mark S. Ladinsky, Steven L. Reiner, Harris H. Wang, Daniel Mucida, Kenya Honda, Ivaylo I. Ivanov. Microbiota imbalance induced by dietary sugar disrupts immune-mediated protection from metabolic syndrome. Cell, 2022; DOI: 10.1016/j.cell.2022.08.005