Specifični citokin kot rešitev za debelost? Prvi poskusi obetavni

Čeprav se zdi, da covid-19 jemlje vso zdravstveno pozornost, obstaja še mnogo bolj usodnih bolezni. Ena od njih – ki je neposredno povezana tudi s potekom covid-19, je debelost.

Visceralno maščevje se nalaga v trebuhu okoli glavnih organov in poveča tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in možgansko kap. Foto: Bigstock

Ljudje z debelostjo zaradi covid-19 umrejo nekajkrat pogosteje, prav tako je pri njih pogostejši hud potek, ki potrebuje intenzivno zdravljenje. Čeprav je debelost epidemija, ki dolgoročno izjemno ogroža zdravje, nič ne kaže na njeno zmanjšanje. Nasprotno. V covid obdobju se je povečala, najbolj zaskrbljujoče pa je, da predvsem med tistimi, ki nikakor ne bi smeli biti debeli: otroci in najstniki. Iskanje zdravila, ki bi pomagalo pri hujšanju, je skoraj tako staro kot epidemija debelosti, uspehov pa do sedaj ni bilo veliko. Zdaj kaže, da se zahvaljujoč specifičnemu citokinu obeta preboj. Testiranja so bila izvedena sicer samo na miših, vendar so rezultati obetavni.

Sproščanje lipidov skozi lojnice na koži

Zdravljenje debelih miši s citokinom, znanim kot TSLP, je privedlo do znatne izgube trebušne maščobe in telesne mase v primerjavi, je pokazala nova raziskava, objavljena 19. avgusta 2021 v reviji Science. Nepričakovano izguba maščobe ni povezana z zmanjšanim vnosom hrane ali hitrejšo presnovo. Pač pa TSLP stimulira imunski sistem, da sprošča lipide skozi lojnice na koži.

“To je bila popolnoma nepredvidena ugotovitev, vendar smo dokazali, da je izgubo maščobe mogoče doseči z izločanjem kalorij iz kože v obliki sebuma, bogatega z energijo,” je povedal glavni raziskovalec Taku Kambayashi, izredni profesor za patologijo in laboratorijsko medicino na Univerzi Pennsylvania. “Prvič sploh smo dokazali nehormonski način spodbujanja tega procesa in nepričakovano vlogo imunskega sistema telesa pri njem.” Ugotovitve podpirajo možnost, da bi bilo povečanje proizvodnje sebuma prek imunskega sistema lahko strategija za zdravljenje debelosti pri ljudeh.

Citokin TSLP in aktivacija imunskih celic

Stromalni limfopoetin timusa (TSLP) je citokin, ki sodeluje pri astmi in drugih alergijskih boleznih. Raziskovalna skupina Kambayashi je raziskovala njegovo vlogo pri aktiviranju imunskih celic tipa T2 in regulatornih T celic. Ker so pretekle študije pokazale, da lahko te celice uravnavajo presnovo energije, so raziskovalci napovedali, da bi zdravljenje miši s prekomerno telesno težo s TSLP lahko spodbudilo imunski odziv. To bi lahko pozneje preprečilo nekatere škodljive učinke debelosti. “Sprva nismo mislili, da bo TSLP vplival na samo debelost. Ugotoviti smo želeli, ali bi lahko vplival na odpornost proti inzlinu,” priznava Kambayashi. “Mislili smo, da bi citokin lahko popavil sladkorno bolezen tipa 2, ne pa tega, da dejansko tudi povzroči izgubo telesna mase.”

Hujšanje kljub ne-zmanjšanju vnosa hrane

Da bi preizkusili učinek TSLP na sladkorno bolezen tipa 2, so raziskovalci debelim mišim injicirali virusni vektor, ki bi povečal raven TSLP v njihovem telesu. Po štirih tednih je raziskovalna skupina ugotovila, da TSLP ni vplival le na tveganje za sladkorno bolezen, ampak je dejansko odpravil debelost pri miših – čeprav so uživale hrano z visoko vsebnostjo maščob. Medtem ko je kontrolna skupina še naprej pridobivala na teži, se je teža miši, zdravljenih s TSLP, v 28 dneh znižala iz 45 gramov na zdravih 25 gramov.

Zmanjšanje visceralnega maščevja

Najbolj presenetljivo je pa je bilo, da se je pri miših, zdravljenih s TSLP, zmanjšalo tudi visceralno maščevje. Visceralno maščevje je belo maščevje, ki se nalaga v trebuhu okoli glavnih organov in poveča tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in možgansko kap. Prav tako se je znižala raven glukoze v krvi na tešče ter tveganje za nastanek maščobne bolezni jeter. Ekipa je najprej domnevala, da TSLP zmanjšuje apetit. Vendar se je po nadaljnjem testiranju izkazalo, da so miši, zdravljene s TSLP, dejansko pojedle 20 do 30 odstotkov več.

Sijoče krzno miši vsebovalo lipide, specifične za sebum

Pri iskanju odgovora, kaj natančno se je dogajalo, seje Kambayashi spomnil drobnega opažanja. “Ko sem pogledal krzno miši, zdravljenih s TSLP, sem opazil, da se na svetlobi zaradi mastnosti dobesedno blešči. Bi to bil lahko znak, da miši odvečno maščobo izločajo skozi kožo? Da bi preizkusili to hipotezo, so raziskovalci obrili miši, nato pa iz njihovih dlak ekstrahirali olja. Ugotovili so, da je Kambayashijeva hipoteza pravilna: sijoče krzno TSLP miši je vsebovalo lipide, specifične za sebum. Sebum je kalorično gosta snov, ki jo proizvajajo sebociti (visoko specializirane epitelne celice) v lojnicah in pomaga pri oblikovanju kožne pregrade.

Nove terapije za debelost in motnje v presnovi lipidov

Da bi preverili, ali bi TSLP lahko imel vlogo pri nadzoru izločanja lipidov skozi kožo tudi pri ljudeh, so raziskovalci nato pregledali TSLP in 18 genov, povezanih z lojnicami. Izkazalo se je, da je izražanje TSLP pomembno povezano z izražanjem genov lojnic v zdravi človeški koži. Avtorji študije poročajo tudi, da bi pri ljudeh povečanje sproščanja sebuma lahko vodilo do “kurjenja maščob« skozi potenje in izgube telesne mase. Naravno ljudje telesne mase ne uravnavamo s spreminjanjem proizvodnje sebuma. Vendar če bi to po umetni poti uspelo, bi vsekakor povzročilo izgubo maščevja. Privedlo bi lahko tudi do novih terapevtskih posegov, ki bi »obrnili« debelost in tudi motnje v presnivi maščob.

Viri:

Ruth Choa, Junichiro Tohyama, Shogo Wada, Hu Meng, Jian Hu, Mariko Okumura, Rebecca M. May, Tanner F. Robertson, Ruth-Anne Langan Pai, Arben Nace, Christian Hopkins, Elizabeth A. Jacobsen, Malay Haldar, Garret A. FitzGerald, Edward M. Behrens, Andy J. Minn, Patrick Seale, George Cotsarelis, Brian Kim, John T. Seykora, Mingyao Li, Zoltan Arany, Taku Kambayashi. Thymic stromal lymphopoietin induces adipose loss through sebum hypersecretion. Science. 2021 Jul.

Su Youn Nam, Il Ju Choi, Kum Hei Ryu, Bum Joon Park, Young-Woo Kim, Hyun Beom Kim, Jeongseon Kim. The Effect of Abdominal Visceral Fat, Circulating Inflammatory Cytokines, and Leptin Levels on Reflux Esophagitis. J Neurogastroenterol Motil. 2015 Apr; 21(2): 247–254.

Poly Tahmina Nasrin, Islam Md. Mohaimenul, Yang Hsuan Chia, Lin Ming Chin, Jian Wen-Shan, Hsu Min-Huei, Jack Li Yu-Chuan. Obesity and Mortality Among Patients Diagnosed With COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in Medicine. 2021 Feb.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj