Na izredni seji Sveta UKC Ljubljana o četrtem valu covid-19

Na zaprosilo Ministrstva za zdravje je potekala 5. izredna seja Sveta UKC Ljubljana, na kateri sta bili glavni točki dnevnega reda namenjeni stanju covida-19 ter pripravljenosti in strategiji UKC Ljubljana na 4., jesensko-zimski val epidemije covida-19.

UKC Ljubljana je pripravil posodobljen Načrt pripravljenosti na epidemijo gripe ali druge nalezljive bolezni s poudarkom na strategijo ukrepanja v 4. valu. Foto: Bigstock

Univerzitetni klinični center Ljubljana kot osrednja zdravstvena ustanova v Sloveniji nosi največje breme pri obravnavi pacientov s covidom-19. Kljub temu ostaja eden glavnih ciljev zavoda izvajanje rednega delovnega programa v največjem možnem obsegu saj je življenje covid in necovid bolnikov enakovredno.

Dejstvo je, da smo pred izzivi, kot so agresivni in izjemno kužni sevi virusa SARS-CoV-2, ter da se srečujemo z velikimi potrebami po zdravljenju necovid ter post-covidnih pacientov. Zato je UKC Ljubljana pripravil posodobljen Načrt pripravljenosti na epidemijo gripe ali druge nalezljive bolezni s poudarkom na strategijo ukrepanja v 4. valu.

Med strateškimi usmeritvami strategije UKC Ljubljana izpostavlja:

  • Enakopravna obravnava vseh bolnikov (s covid-19 in brez): v okviru danih okoliščin vzdrževati podobne standarde (kadri, oprema…).
  • Covid-19 bolniki se sprejemajo v DTS in KIBVS, po zapolnitvi teh kapacitet je na vrsti BPD.
  • Ortopedska in Ginekološka klinika se v četrti val s svojimi posteljnimi kapacitetami predvidoma ne vključujeta.
  • Telemedicinska obravnava covid-19 (in drugih bolezni) v čim večjem obsegu.
  • Izvajanje rednega programa v maksimalnem možnem obsegu.
  • Organizirano spremljanje in zdravljenje post-covid posledic znotraj posameznih strok.
  • Nadaljevanje in spodbujanje cepljenja vseh skupin (zaposleni, bolniki in vsi drugi ki se želijo cepiti v UKCL).

Glede na to, da je zagotavljanje zadostnega števila kadra s področja zdravstvene nege najbolj šibka točka, na kateri se lahko zlomi zdravstveni sitem ne le v UKC Ljubljana pač pa kar celoten slovenski, je UKC Ljubljana aktivno pristopil k reševanju problematike pomanjkanja medicinskih sester. Za dijake srednješolskega in visokošolskega programa s področja zdravstvene nege je razpisal kadrovske štipendije z omogočanjem zaposlitve po zaključenem šolanju. Podal je konkretne predloge za spremembo zakonske podlage (določila 63. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti ter 19. člena Zakona o pacientovih pravicah) za lažje zaposlovanje zdravstvenih delavcev iz tujin. Resornemu ministrstvu je predlagal tudi pristop k prerazporeditvam kadra zdravstvene nege iz ustanov, ki ne zdravijo pacientov z boleznijo covid-19. UKC Ljubljana pripravlja tudi vlogo za NAKVIS za ustanovitev lastne Fakultete za zdravstveno nego.

»Svet zavoda ugotavlja, da je UKC Ljubljana, glede na trenutno epidemično situacijo in napovedi, pripravljen na prihajajoči jesensko zimski val epidemije covida-19. Zato smo potrdili posodobljen Načrt pripravljenosti na epidemijo in nalezljive bolezni. Ne glede na večji priliv pacientov s covidom-19, ki bodo potrebovali hospitalno zdravljenje, bo UKC Ljubljana poskrbel za vsakega pacienta, ki bo potreboval zdravljenje v naši največji zdravstveni ustanovi,« je izpostavil predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič je poudaril: »UKC Ljubljana v tem času stopa v zgodovinsko obdobje. Ob velikih in nepredvidljivih pritiskih bolnikov na našo ustanovo sočasno poteka tudi zgodovinska priložnost za investicije, obnovo infrastrukture in opreme. Da bo realizacija prepotrebnih investicij maksimalna in učinkovita bo potrebna dodatna prilagodljivost. Od pripravljenosti na spremembe in naše odpornosti danes in jutri bo odvisna prihodnost ustanove v naslednjih desetletjih. Verjamemo, da bomo v UKCL tudi v obdobju, ki nas čaka, vsi skupaj uspešno odgovorili na izzive, tako kot smo v preteklosti.« 

Predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj je ob zaključku izjave za javnost pozval prebivalce Slovenije k cepljenju: »Ob tej priložnosti Svet UKC Ljubljana poziva prebivalce Slovenije, ki se še niste cepili, da to storite čimprej. Cepljenje je edino orožje proti virusu. In edino orodje v naših rokah, da bodo naši otroci lahko obiskovali šole, da bo gospodarstvo normalno funkcioniralo, da bo naš vsak dan ponovno čimbolj podoben dnevom pred epidemijo.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj