V Sloveniji letno operiramo 260 bolnikov z bolezensko debelostjo

Avtor: R. M. Z.

Debelost je v razvitem svetu najpogostejša kronična presnovna bolezen. Za kajenjem je drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok za povečano obolevnost in umrljivost. V Sloveniji je debelost v porastu zaradi nezdravega načina življenja in tudi zaradi prekomernega uživanja sladkih pijač. Ob tem v UKC Ljubljana poudarjajo, da največji porast debelosti beležimo v adolescentni populaciji. 

bypass_debelost

Ob tem v UKC Ljubljana navaja več ključnih točk v povezavi z debelostjo in adipoznostjo (čezmernega kopičenje maščevja), ki jih poudarjajo pri svetovnem združenju IFSO (International Federation for Surgery of Obesity and related diseases):

  1. debelost in adipoznost sta stanji, za kateri je značilno kronično vnetno dogajanje in imata pandemične razsežnosti,
  2. pomembno zmanjšata kakovost življenja in pričakovano življenjsko dobo,
  3. specifičnega zdravljenja ne poznamo temveč je potrebno sočasno izvajati vse ukrepe za omejevanje in nadzor bolezni,
  4. debelost je vzročno povezana še z drugimi boleznimi ali z zapleti osnovih bolezni: s sladkorno boleznijo tipa 2, arterijsko hipertenzijo, obstruktivno motnjo spanja, ortopedskimi boleznimi, nealkoholno jetrno cirozo in steatohepatitisom, neplodnostjo, boleznimi srčno žilnega sistema, možgansko in srčno kapjo, razpoloženjskimi motnjami in duševnimi boleznimi in drugimi bolezenskimi stanji,
  5. bariatrična in metabolična kirurgija sta najboljši in najvarnejši obliki zdravljenja bolezenske debelosti in v nadzorovanih okoliščinah nudita  izjemno dobre dolgotrajne rezultate zdravljenja.

Kot navajajo v UKC Ljubljana, v Sloveniji letno operirajo 260 bolnikov z bolezensko debelostjo, obravnavajo pa jih veliko več, predvsem z drugimi tehnikami podpornega zdravljenja.

Povprečna izguba telesne teže eno leto po operaciji je 50 kilogramov, kar pomeni, da večina bolnikov izgubi z debelostjo povezane bolezni ali pa se njihovo stanje pomembno izboljša. Kirurški poseg je del multidisciplinarne obravnave po načelu pospešenega okrevanja, v kateri sodelujejo zdravniki različnih specialnosti: endokrinolog, anestezist, pulmolog, nevrofiziolog, kardiolog, psiholog, gastroenterology, psihiater. Samo takšna obravnava pomeni uspešno dolgotrajno zdravljenje.


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj