Študenti ljubljanskega BIC-a so razvili testenine iz pivskih tropin in z njimi osvojili drugo mesto na EIT Food Innovation prizes 2019. Poimenovali so jih Newdles, dosežek pa je pomemben tudi zato, ker dokazuje, da inovativnost in kreativnost mladih ne pozna meja, pa tudi, kako velik potencial imamo v Sloveniji na področju kulinarike. Slednja se iz prestižnih gostiln seli na vsakdanje domače jedilnike in postaja vse bolj pomemben del medicine prihodnosti: zdravljenja s hrano.
V Sloveniji 90.000 ljudi dela v verigi preskrbe s hrano.
Prehranske vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane in za človeka predstavljajo pomembne varovalne snovi, saj ugodno vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo in splošno zdravje. Gre za sestavljene ogljikove hidrate (oligo in polisahardide), ki jih človeško telo ne more prebaviti. Nekatere prehranske vlaknine fermentirajo s pomočjo črevesne mikrobiote (jih razgradijo bakterije). Vsakdan naj bi zaužili 30 gramov prehranskih vlaknin. Za primerjavo: s 100 g testenin iz bele moke jih zaužijemo 3 g, z enako količino polnozrnatih testenin pa 8,3 g. (vir:Nutris) Testenine iz pivskih tropin jih vsebujejo še mnogo več, kot polnozrnate.
Testenine Newdles osvojile Evropo
Testenine s pivskimi tropinami Newdles so okusne, zdrave in prijazne okolju. Podrobneje so jih predstavili na pravkar končani 5. konferenci Trendi in izzivi gostinstvu, turizmu, živilstvu, prehrani in izobraževanju, ki je potekala v Ljubljani.
Ječmenove tropine imajo visoko vsebnost prehranskih vlaknin.
Gre za pšenične durum testenine z ječmenovimi tropinami (stranski produkt, ki nastane med proizvodnjo piva). Ječmenove tropine so ječmenov slad, iz katerega se med postopkom drozganja odstranijo preprosti ogljikovi hidrati. Ječmenove tropine imajo visoko vsebnost prehranskih vlaknin – te v končnem izdelku predstavljajo kar 18 % končne mase, kar je trikrat več kot v običajnih testeninah.
Bronasto priznanje GZS za inovativnost
Ekipa “Barley&Me” (mentorica študentov je bila Marija Kostadinov) , ki je razvila testenine iz ječmenovih tropin Newdles, je izdelkom NEWDLES tekmovala na Ecotrophelii 2019, ki ga organizira GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov. Dosegli so bronasto priznanje (3. mesto), in se uvrstili v finaliste tekmovanja EIT Food Innovation prizes 2019, kjer so zasedli 2. mesto. Člane ekipe so sestavljali študenti BIC Ljubljana, VSŠ, Ekonomske fakultete UL in Fakultete za management UP.
BRIN Gin in VirGin
BRIN Gin je še ena zgodba o slovenskem uspehu na področju inovativnih živil oziroma pijač. Erik Sakrić se je po družinskem receptu lotil kuhanja luksuznega brinjevca, pozneje pa je začel izdelovati še džin.
Erik Sarkič na predstavitvi obeh inovativnih pijač. Foto: Barbara Reya
Pohvali se lahko z zlato nagrado, ki jo je izdal The Gin Guide Awards iz Londona in je BRIN gin uvrstil na prvo mesto v Evropi v kategoriji tradicionalnih ginov za leto 2018.
Verjamem, da bodo 0.0 destilati v prihodnosti zelo prosperirali, je prepričan avtor brezalkoholnega gina. Foto: Barbara Reya
Leta 2019 je Brin Ginprejel tudi srebrno medaljo na največjem ocenjevanju žganih pijač (IWSC Awards (INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION)). Na letošnji konferenci Tredni in izzivi je je predstavil tudi VirGin, brezalkoholni gin.
Kulinarična transverzala od Panonije do Jadrana
Na konferenci so predstavili tudi projekt Uživam tradicijo, ki se je začel pred dvemi leti in s katerim so vzpostavili kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana. Obiskovalcem ponuja edinstveno doživetje avtohtone tradicije, običajev in kulinarike v obliki privlačnih programov, ki na podlagi trajnostnega sodelovanja lokalnih ponudnikov in partnerjev potekajo v določenih območjih dediščine.
Kulinarična transverzala ponuja edinstveno doživetje avtohtone tradicije, običajev in kulinarike. Foto: Barbara Reya
Projekt je bil odobren v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška v programskem obdobju 2014–2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
O konferenci »Trendi in izzivi«
BIC Ljubljana se je s 5. mednarodno strokovno konferenco »Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju« (potekala je od 23. do 25. oktobra 2019) pridružil številnim dogodkom v EU, katerih namen je promocija prednosti poklicnega in strokovnega izobraževanja za ljudi v vseh starostnih obdobjih. Prejšnji teden se je pod okriljem in organizacijo Evropske komisije v Helsinkih namreč zaključil European Vocational Skills Week – evropski teden poklicnih spretnosti. »Gre za dogodek, ki promovira poklicno in strokovno izobraževanje. Eden izmed bistvenih poudarkov je, da moramo šole na poti svoje odličnosti stopiti iz svojih učilnic, iz ustaljene prakse, se povezati in tesno sodelovati z drugimi deležniki, podjetji in širšo družbo. Edino tako lahko usposabljamo mlade in tudi starejše, da pridobijo za družbo in njih same ustrezne kompetence in spretnosti, ki jim bodo omogočale uspešen vstop in razvoj kariere na trgu dela ter v družbi,« je povedala direktorica BIC mag. Jasna Kržin Stepišnik.