Pohod ozaveščanja: pljučna hipertenzija najpogosteje prizadene mlade mamice

Avtor: R. M. Z.

Pljučna arterijska hipertenzija je ena izmed težjih redkih bolezni. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice. Zaradi nedefiniranih simptomov je pogosto prezrta kot ena izmed možnih diagnoz, saj so njeni simptomi obenem značilni tudi za mnoge druge, bolj pogoste bolezni. 

Bolezen napreduje izredno hitro. Po okvirnih ocenah boleha za pljučno hipertenzijo v Sloveniji med 100 in 200 ljudi, sporočajo iz Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije .

5. maj je svetovni dan pljučne hipertenzije, katerega namen je ozaveščati javnost o tej redki bolezni in osredotočiti se na pomen njenega zgodnjega odkrivanja, saj se tako izboljša kakovost življenja in pričakovana življenjska doba bolnikov. Društva po vsem svetu  organizirajo različne športne dogodke, kjer se zdravi ljudje ukvarjajo s športi namesto bolnikov, ki tega več ne zmorejo. 

Tokrat bo Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije že 5. leto zapored športni dogodek »Brez sape za pljučno hipertenzijo«. 

OPOZORILO: Pohod na Šmarno goro, ki so ga napovedali za petek, 12. maja in s katerim želijo ozaveščati javnosti o tej redki in neozdravljivi bolezni, so v društvu zaradi slabe vremenske napovedi prestavili.  

Iz društva sporočajo: »Žal vas moremo obvestiti, da bo dogodek prestavljen na predvidoma naslednji teden zaradi slabe vremenske napovedi. Ker so tudi v prihodnje predvideni deževni dnevi, smo se odločili, da zdaj še ne določimo novega datuma dogodka, ki ga bomo poskušali izpeljati ob prvih sončnih dneh, kar naj bi bilo predvidoma nekje naslednji teden. O novem datumu dogodka vas bomo pravočasno obvestili!«

Zadnja možnost: presaditev pljuč

Kakšni so simptomi pljučne hipertenzije? Zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice. Pri bolnikih z bolj napredno obliko bolezni so prisotne tudi bolečine v prsih, modra barva ustnic, izkašljevanje krvavega izpljunka in otekle noge. Zdravila, ki bi pozdravilo pljučno hipertenzijo, žal še ni.  Ko je stanje bolnika že tako slabo, da zdravila več ne zadostujejo, je zadnja možna rešitev le še presaditev pljuč.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj