Da bo korak lahkotnejši

Avtor: Sanja Švajger

V hladnejših obdobjih kronično vensko bolezen lažje prenašamo, medtem ko se s toplejšimi dnevi in poleti simptomi venske bolezni poslabšajo. Ker se vnetno dogajanje znotraj žil odvija in se s časom slabša, je pri bolezni venskega popuščanja še kako pomembno redno povijanje pa tudi uživanje venoaktivnih zdravil. 

Nova spoznanja v obravnavi kroničnega venskega popuščanja namreč poudarjajo osrednjo vlogo kroničnega vnetja, ki sproti nastaja v venah. To je prisotno že v začetnih stopnjah bolezni ven, ko prihaja do okvare venskih zaklopk. Tudi zdravniki poudarjajo, da je treba bolezen zdraviti sistemsko, predvsem pa redno.

Od laserja in sklerozacije do oblog za zdravljenje ran

Bolezni ven so najpogostejše bolezni, ker njihov izid ni smrten, pa se jim posveča premalo pozornosti. Kljub temu pa bolniku predstavljajo veliko breme, saj močno zmanjšajo kakovost njegovega življenja, predvsem v zadnjih stadijih, in imajo vpliv na finance bolnikov, ki morajo zdravljenje kriti iz lastnega žepa (v začetnih stadijih zdravljenje krčnih žil (laser, sklerozacije, kompresija; v vmesnih stadijih kompresija; v zadnjem stadiju obloge za zdravljenje ran in kompresijsko terapijo – to imajo v evropskih državah in celo na Hrvaškem kriti bolniki v breme zavarovalnic), razloži dr. Tanja Planinšek Ručigaj iz Dermatološke klinike UKC Ljubljana.

Mednarodna raziskava iz leta 2012, v katero je bila vključena tudi Slovenija, je pokazala, da ima kar 80 % odraslega prebivalstva populacije eno izmed stopenj KVB; od tega ima vidne spremembe 60 % odraslih. Prav zato sta zgodnje odkrivanje in zdravljenje tako pomembna, saj lahko preprečita napredovanje bolezni. KVB je pogosto spregledan, ker podcenjujemo razširjenost te bolezni in njene simptome – zdravstveni delavci in bolniki. Bolezen zmanjšuje kakovost življenja in lahko pripelje tudi do invalidnosti, a je žal slabo prepoznana in tudi ne dovolj pogosto ustrezno zdravljena. 

Poudariti je treba, da je kompresijska terapija osnovna terapija pri obolenju ven, da pa je pri tem treba upoštevati, da stari pripomočki (povoji in nogavice) ne izvajajo svoje funkcije, ker se raztegnejo. Tako je nekatere povoje treba zavreči že po 14 dneh, medicinske nogavice pa po pol leta.

Pazljivo z izbiro kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice so zdravilo, ne oblačilo. Zato kupovanje na daleč (splet, televizija, prijatelji …) ni dopustno. Njihovo moč in kompresijo mora določiti zdravnik specialist, njihovo velikost mora izmeriti izučena in usposobljena oseba z izkušnjami, bolniku pa je treba pokazati tudi, kako se nogavice obleče in sleče, da ne bodo obležale v predalu, v katerem bolniku prav nič ne pomagajo, še opozori dr. Planinšek Ručigaj.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj