Kronična venska bolezen

Pomembno jo je zgodaj prepoznati in takoj začeti zdravljenje.

»Zgodnje prepoznavanje bolezni ven je pomembno, saj tako preprečimo zaplete, ki lahko imajo tudi trajne posledice za bolnika. Če so v začetnih stadijih venske bolezni prisotne samo krčne žile in težave, kot so težke in utrujene noge ter krči ponoči, se v napredovalih stadijih pojavi otekanje gležnjev, pozneje lahko tudi goleni. Če bolezni, kljub temu da je prišlo do kroničnega venskega popuščanja, ne zdravimo, lahko pričakujemo spremembe kože in podkožja, ki se kažejo kot rdečina in hiperpigmentacije, v zadnjem stadiju pa kot venska razjeda, ki po zacelitvi pušča brazgotino. Ob napredovanju venske bolezni se stopnjujejo simptomi, kot so težke in boleče noge, pri prisotni razjedi pa poleg bolečine lahko opažamo neprijeten vonj in težave pri vključevanju v delovno in socialno okolje. Napredovanje bolezni je povezano tudi z večjimi stroški,« v pogovoru o kronični venski bolezni pove Nada Kecelj, ki je posebej za Revijo za moje zdravje odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj o pogostem obolenju žil.

Kdaj bolezen preide v kronično?

Po definiciji in svojem poteku je bolezen ven kronična, ker je pri večini bolnikov predvsem gensko pogojena. Sprožilni dejavnik je lahko tudi venska tromboza, že obstoječa bolezen ven pa se lahko poslabša zaradi hormonskih vplivov med nosečnostjo, zaradi uživanja hormonske kontracepcije ali hormonske nadomestne terapije, pri sedečih ali stoječih poklicih, debelosti, zaprtosti in s starostjo.

Lahko KVB zdravimo in preprečujemo napredovanje bolezni ali gre predvsem za to, da omilimo simptome?

»KVB težko preprečimo, ker je dedno pogojena, lahko zdravimo že obstoječo bolezensko stanje z zdravljenje krčnih žil bodisi s kirurškimi ali endovenskimi metodami (skleroterapija, radiofrekvenca ali laser), vplivamo na vnetje na venskih sten z nekaterimi zdravili, kot so mikronizirani flavonoidi, ali zdravimo simptomatsko s kompresijskimi povoji ali medicinskimi nogavicami. Z omenjenim zdravljenjem preprečimo napredovanje bolezni ali ponovitve težjih oblik venske bolezni,« razloži Nada Kecelj. 

Kdaj je treba zdraviti oziroma je bolečina že signal, da je bolezen treba zdraviti?

»Kadar je prisotna bolečina, je potreben pregled pri zdravniku specialistu. Posebej pa moramo biti pozorni na otekanje gležnjev v sklopu bolezni ven, saj nas le-ta opozori, da je prišlo do popuščanja venske bolezni, in če ne bomo začeli zdravljenja, lahko pride do nepopravljivih posledic za bolnika.

Kateri pa so konservativni pristopi v zdravljenju KVB in kateri so novejši?

Med konservativne metode zdravljenja štejemo kompresijo. Uporabljamo dolgoelastične kompresijske povoje, v zadnjem času tudi kratkoelastične sisteme, ki so lahko nameščeni na okončini do 1 teden, za vzdrževalno zdravljenje pa uporabljamo medicinske kompresijske nogavice, ki so za začetne stadije bolezni ven krožno tkane, za napredovale stadije bolezni pa svetujemo plosko tkane.

KVB se lahko zdravi tudi z zdravilom. Bi lahko na kratko primerjali sistemsko zdravljenje in lokalno zdravljenje (kreme, geli …)? Kakšno vlogo oz. ali sploh imajo mazila?

Z zdravili skušamo vplivati na tonus ven, zmanjšati vnetje na venski steni in na nivoju kapilar in v tkivu. Takšna zdravila, ki jih zaužijemo v obliki tablet, imamo tudi v Sloveniji. Imenujejo se mikronizirani flavonoidi. Na splošno lahko rečemo, da ni jasnih dokazov, da različne učinkovine za zdravljenje krčnih žil v obliki krem, gelov ali raztopin res učinkujejo na globlje plasti kože in podkožje, kjer so krčne žile, pač pa dosežejo samo prehodni hladilni učinek na kožo. Zato svetujemo kot dopolnilno zdravljenje krčnih žil sistemsko zdravljenje, za kožo, ki je pri večini bolj suha, pa negovalno kremo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj