Prebojno: novo zdravilo v boju proti enemu najbolj smrtonosnih rakov?

Avtor: R.M.Z.

Raziskovalci so z velikim upanjem sprejeli novico, da smo morda na robu preboja v zdravljenju ene najbolj smrtonosnih oblik raka – raka trebušne slinavke. Zdravilo IMM-101 je namreč podaljšalo življenje bolnikom z metastatskim rakom trebušne slinavke, ob tem pa po doslej poznanih ugotovitvah zdravljenja ne spremljajo neželeni stranski učinki. 

Novo zdravilo »prebudi« imunski sistem, da napade rakave celice in s tem bolnikom podaljša življenje. Stroka smatra, da gre za prebojno zdravilo, saj je običajno rak trebušne slinavke, ki se razširi na druge organe v telesu, za bolnika usoden že v obdobju nekaj mesecev. 

Za razliko od drugih imunoterapevtskih zdravil dosedanje ugotovitve zdravilu IMM-101 ne pripisujejo stranskih učinkov, ki so ob prejemanju običajnih zdravil za mnoge bolnike zelo naporni in lahko v nekaterih primerih tudi povezani z dolgotrajno invalidnostjo.

Bolniki, ki so prejeli novo imunoterapijo, so se počutili bolje od bolnikov, ki so prejemali standardno kemoterapijo, je dejal Angus Dalgleish, profesor onkologije na univerzi St George’s, University of London, ki je vodil raziskavo.

Dalgleish je kljub majhnosti skupine, ki je poskusila zdravilo (110 ljudi), navdušen nad izkazanim potencialom. Le 18 odstotkov bolnikov z napredovalim rakom trebušne slinavke je namreč še živih po letu dni, po petih letih pa je takšnih komaj komaj 4 odstotke, zato so nova in učinkovita zdravila nujno potrebna za zdravljenje bolezni. 

»Prvič se je zgodilo, da imamo na razpolago imunoterapijo, za katero se zdi, da ima res dobre možnosti za obvladovanje raka trebušne slinavke, ki je ena od najbolj smrtonosnih bolezni. Njegova incidenca se skoraj ujema z njegovo smrtnostjo, kar je absolutno osupljivo,« pravi Dalgleish o rezultatih, ki so bili objavljeni v strokovni reviji British Journal of Cancer.

Najpomembnejše pa je, da je zdravilo na imunski sistem delovalo brez strupenih učinkoi. »Kaj podobnega še nismo videli,«je ugotovitev komentiral vodja raziskave. In kako deluje novo zdravilo? IMM-101 ponovno prebudi imunski sistem, ki ga je rak uspešno »izklopil«. IMM-101 aktivira imunski sistem, ki mu omogoči, da prepozna in napade tumor, tako da lahko tudi kemoterapevtsko zdravilo deluje.

Če so zdravilo IMM-101 dodali bolnikom, ki so prejemali standardno kemoterapevtsko učinkovino gemcitabin, ni bilo opaženih koristi pri bolnikih, pri katerih se je rak širil lokalno. Je pa podaljšalo življenjsko dobo pri bolnikih z metastatskim rakom trebušne slinavke, pri katerih je bila smrt pričakovana v bližnji prihodnosti.  

Večina v študijo vključenih bolnikov – 85 odstotkov – je imela metastatsko obliko bolezen. Tisti, ki so dobili le standardno kemoterapevtsko zdravilo, so živeli povprečno 4,4 meseca, tisti, ki so prejeli imunoterapevtsko zdravilo IMM-101 pa sedem mesecev. Toda nekateri med njimi so živeli dlje, več kot leto dni, medtem ko je eden bolnik umrl po skoraj treh letih.

Doslej je imunoterapija pokazala odlične rezultate v zdravljenju kožnega raka in raka pljuč, ne pa raka trebušne slinavke. IMM-101 ponovno prebudi imunski sistem, ki ga je rak uspešno »izklopil«. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj