Kolk v ortopediji od otroštva do starosti

Avtor: S. V. Š.

Obiskali smo letošnje že trinajsto Mariborsko ortopedsko srečanje, ki je bilo namenjeno obravnavi bolnikov z bolečino v kolčnem sklepu. Organizatorji simpozija so ponosni, da je bil tudi letos odlično obiskan, in resnično težko je bilo najti prost sedež; več kot 200 slušateljev je bilo v nabito polni dvorani. 

 

dr. Zmago Krajnc, dr. med.

Skupno vodilo predavateljev in tudi slušateljev ostaja pomoč ortopedskemu bolniku, ki ob uspešnem medsebojnem sodelovanju (medicinskih sester, fizioterapevtov, zdravnikov različnih strok …), pomoči ter izmenjavi znanj in izkušenj znatno olajša tegobe pri zdravljenju bolnikom in tudi njihovim terapevtom. »Predavanja na srečanju obravnavajo celostno problematiko kolčnega sklepa vseh starostnih skupin bolnikov, s katerimi se srečujemo specialisti različnih strok. Predstavljeni so: najpogostejša obolenja kolčnega sklepa, možnosti diagnostične obravnave in terapije posameznih obolenj«, je povedal predsednik srečanja dr. Zmago Krajnc, dr. med.

Na predavanjih se predavatelji dotaknejo tudi novejših smernic zdravljenja, ki jim strokovnjaki iz UKC Maribor uspešno sledijo: sodobne tehnike diagnostičnih metod, sledenje novostim na znanstvenem področju in uvajanje sodobnih metod operativnega zdravljenja bolnikov. »Letno operiramo več kot 500 bolnikov s kolčno patologijo, neredko tudi zahtevne revizijske operacije, katerih število se vsakoletno postopoma povečuje (posledično zaradi povečanega obsega primarnih operacij v zadnjih letih in podaljšane življenjske dobe ljudi). Pri svojem delu sodelujemo tudi s strokovnjaki s Fakultete za strojništvo, s katerimi v slovenski prostor uvajamo novo tehniko zdravljenja najtežjih revizijskih operacij kolčnega sklepa. Prav tako z njimi sodelujemo pri raziskavi vzroka zlomov vratu kolčnih endoprotez sicer uveljavljenega ameriškega proizvajalca. Omenjeni zlomi vratu kolčnih protez so v zadnjem času v Sloveniji povzročili precejšnjo zaskrbljenost med bolniki z vstavljeno kolčno endoprotezo. Omeniti velja, da v zadnjih letih redno izvajamo tudi artroskopske posege na kolčnem sklepu pri obolenjih in poškodbah sklepa, ki so primerne za ta manj invaziven način zdravljenja«, pa je o napredku Oddelka za ortopedijo povedal predstojnik izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med.

Šola za bolnike – odlična priprava na operacijo in obdobje po njej

Lani so na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor uvedli predoperativno šolo, namenjeno bolnikom pred načrtovano operacijo, implantacijo kolčne ali kolenske endoproteze, ki je med bolniki in svojci odlično sprejeta. V tednih pred predvideno operacijo jih natančno seznanijo z njihovo boleznijo, predvidenim postopkom zdravljenja, pričakovanji po operativnem posegu in možnimi pooperativnimi zapleti. Bolniki izvedo o pomenu dobre psihofizične priprave na operaciji in morebitni potrebni prilagoditvi domačega okolja za varnejše prebivanje v prvih tednih po operativnem posegu, ko so funkcionalno nekoliko omejeni. Tako mu znatno zmanjšajo stres, olajšajo in skrajšajo pa tudi pooperativno okrevanje in čas v bolnišnici. Bolnik dobi svojega spremljevalca, ki ga spremlja vse od vpisa v čakalno knjigo, sprejema v bolnišnico do odhoda v domače okolje. Nekaj dni po odpustu ga pokliče po telefonu in ga povpraša o njegovem počutju. Tako je z bolniki vzpostavljen prijetnejši odnos, izboljšana pa je tudi skrb za njihovo zdravje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj