Klimatska terapija zdravi telo in duha

Narava zdravi je tisočletni rek, ki mu je znanstveni okvir dala klimatska terapija, kot strokovno imenujemo serijo pozitivnih vplivov dražljajev iz narave na bolezni ter na preprečevanje le-teh. Predvsem gre za vplive sonca, zraka in morske vode.

Najbolj znani obliki klimatske terapije v smislu kurative sta zdravljenje depresije s sončnimi žarki ter zdravljenje nekaterih kožnih bolezni z izpostavljenostjo kože morju in soncu. Pri preventivnem delovanju pa velja izpostaviti preprečevanje astme z vdihavanjem morskega zraka.

Izvajamo jo lahko kjerkoli

Klimatsko terapijo lahko izvajamo kjerkoli, je poceni in ob upoštevanju varnostnih napotkov, predvsem kar zadeva izpostavljenost soncu, brez neželenih stranskih učinkov. Ker spodbuja pozitivni stres organizma tako na telesni kot na duševni ravni (izločanje hormonov, ki povzročajo ugodje), pripomore k aktivaciji imunskega sistema. Klimatska terapija se najpogosteje izvaja ob morju ali na določeni nadmorski višini (sredogorje, visokogorje). Poznamo več oblik klimatske terapije, najbolj znani sta helioterapija (zdravljenje s pomočjo sončnih žarkov), vdihavanje morskega zraka, bogatega z jodom in soljo, ter kopeli v morski vodi.

Morje za kožo in dihala, sonce za psiho

Vdihavanje morskega zraka pospešuje metabolizem in krepi obrambne mehanizme telesa. Tako zdravijo kožne alergije (nevrodermitis), astmo, seneni nahod, luskavico. Blag morski zrak in pomirja in čisti sluznico dihal. Sončne in morske kopeli niso primerne za srčne bolnike, posebej previdni morajo biti bolniki s srčnim popuščanjem in tisti, ki so pred kratkim preboleli srčni infarkt.

Helioterapija je v literaturi opisana že stoletja, zadnje študije pa posebej potrjujejo vlogo sončnih žarkov v boju z depresijo. Človek potrebuje sonce tudi za sintezo vitamina D. Kratkovalovna sončna svetloba prek kože aktivira naš imunski sistem in pospeši tvorjenje D-vitamina, ki daje kostem trdnost, znižuje napredovanje arterioskleroze ter metabolnega sindroma kot predstopnje sladkorne bolezni tipa 2. Sonce tudi pospešuje izločanje hormona sreče. Če s helioterapijo zdravijo kožne spremembe, velja, da naj se na kožo ne nanaša nobenih mazil, zato je zelo pomembno vedeti, kdaj in kako se lahko soncu izpostavljamo brez nevarnosti. Nepravilno sončenje namreč povzroča kožnega raka. 

 Hoja po sredogorju je zelo primerna za kronične bolnike v fazi okrevanja.

Sredogorje in visokogorje zoper stres

Počitek v sredogorju sprošča in blaži stres, blago podnebje pa deluje ugodno na dihala. Za klimatsko terapijo je najugodnejša nadmorska višina nad osemsto metrov, posebej primeren čas pa poletje. Gozd namreč ščiti pred visoko poletno vročino in preprečuje nihanja v temperaturi in vlažnosti zraka. Sončni žarki so v sredogorju manj intenzivni kot v visokogorju, zrak pa je svež in prijeten. Hoja po sredogorju za telo ne predstavlja tako ekstremnih obremenitev kot vzponi in spusti v visokogorju, zato je tovrstna rekreacija zelo primerna za kronične bolnike v fazi okrevanja, na primer pri raku, srčno-žilnih boleznih, boleznih obtočil, boleznih dihal. Zmerno gibanje v sredogorju krepi imunski sistem, znižuje stres ter krepi srce in ožilje. Pri osebah z duševnimi motnjami je sredogorje manj primerno od svežega visokogorja ali pa sončnega morskega podnebja.

Visokogorje za krepitev telesa in duha

Vsi poznamo višinske priprave, ki jih prakticirajo poklicni športniki. Visoka nadmorska višina z obilo sonca in suhega gorskega zraka pa je zelo primerna tudi za izvajane klimatske terapije. Za visokogorje, gre za nadmorske višine nad tisoč metrov, sta značilna nizek zračni tlak ter redkejši zrak skoraj brez alergenov, kot so pelodi. Tako okolje posebej godi astmatikom in bolnikom s povišanim krvnim tlakom. Zmerna telesna aktivnost v visokogorju znižuje krvni tlak in holesterol, krepi mišice in sklepe, spodbuja delovanje imunskega sistema ter zmanjšuje tesnobo in depresijo. Študije so pokazale, da štiritedensko bivanje na nadmorski višini okrog tisoč metrov, kombinirano z zmerno do intenzivno telesno vadbo, pri bolnikih s povišanim krvnim tlakom deluje enako kot uvedba enega zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Tovrstna terapija ni primerna za bolnike z oslabljenim delovanjem srca.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj