Brezplačno testiranje na okužbo s hepatitisom C

Avtor: R.M.Z.

Akutna okužba s HCV pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov. Konec julija izkoristite priložnost in se udeležite brezplačnega in anonimnega testiranja, za katerega ne potrebujete napotnice.

Anonimno, brezplačno in brez napotnice se lahko 28. julija med 13. in 19. Uro se lahko testirate na okužbo z virusom hepatitisa C. Testiranje bo potekalo v Ljubljani, v prostorih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCLjubljana na Japljevi ulici 2.

Testiranje organizira Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo MF UL in Slovenskim društvom  bolnikov obolelih za virusnim hepatitisom SLOVENIJA HEP

Hepatitis C je akutno ali kronično vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (HCV). 

HCV je virus, ki povzroča vnetje jeter. Pri 20% okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov. Okužba najpogosteje izzveni spontano pri okuženih otrocih in tistih z izraženo klinično sliko (zlatenico), pri tistih, ki pa nimajo simptomov, je verjetnost spontane odstranitve virusa bistveno manjša. Prisotnost virusnega genoma 6 mesecev po okužbi kaže na kronično okužbo, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Če ima bolnik značilen potek bolezni, se okužbo enostavno prepozna in dokaže s preiskavo krvi. Pri ostalih, ki so brez znakov okužbe, se le-to ugotovi slučajno (npr. pri krvodajalskih akcijah). Čas od okužbe do pojava bolezni je med 15-160 dnevi.

Virus hepatitisa C se prenaša predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. Nahaja se v krvi, slini, spermi, urinu, solzah in trebušni tekočini. V manjši meri se okužba prenaša s tesnim stikom med družinskimi člani,  s spolnimi odnosi in z matere na otroka. Heteroseksualen spolni prenos je zelo redek, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi prenosa okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Danes je prenos s krvjo in krvnimi derivati (transfuzija), ki je bil včasih pogost, zelo redek. Vso kri, ki jo zberejo ob krvodajalskih akcijah, testirajo na prisotnost virusa. Med intravenskimi uživalci drog se hepatitis C širi s souporabo okuženih oziroma neočiščenih igel in drugega pribora za injiciranje. Okužba se prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože.

Za okužbo je dovzeten vsak, ki je izpostavljen. Prebolela okužba ne pušča trajne imunosti, saj so možne ponovne okužbe s HCV. Akutna okužba s HCV pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov.  Kadar nastopijo, so glavni simptomi akutnega vnetja: utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen seč, izguba apetita in zlatenica. Pogosto so povečana jetra. Akutna jetrna odpoved je redka.

Pri približno 80 % okuženih oseb bolezen preide v kronično obliko. Pri 20-30% od teh bolnikov 20-30 let po okužbi nastane jetrna ciroza, manjši delež bolnikov pa lahko razvije karcinom jeter.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj