Droge v EU: Ne marihuana ali kokain, usodni so opioidi

Včeraj objavljeno Evropsko poročilo o drogah razkriva, da so bolj kot marihuana ali kokain, usodni opioidi. Marihuana sicer ostaja najbolj priljubljena nedovoljena droga v EU, vendar ji je tik za petami kokain. Oba skupaj pa nista niti približno tako usodna, kot opioidi.

Vse večjo vlogo na trgu psihoaktivnih snovi igrajo opioidi, ki so tudi najbolj usodni. Foto: Bigstack

Podatki Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) kažejo, da je 96 milijonov Evropejcev v starosti od 15 do 65 let že kdaj poskusilo prepovedano drogo. Vse večjo vlogo na trgu igrajo opioidi, ki so tudi najbolj usodni. Samo v letu 2018 je bilo v EU na novo odkritih 55 novih psihoaktivnih snovi, s čimer se je skupno število psihoaktivnih snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povečalo na neverjetnih 730.

Odvisnost od opioidov narašča najbolj

Medtem, ko pri nas bijemo plat zvona zaradi narščajočega števila mladih v starosti od 15 do 20 let, ki občasno »skadijo džoint ali dva«, Evropo skrbi še vse kaj drugega. Predvsem odvisnost od opididov, do katerih večina zasvojencev pride po uradni poti. Z receptom torej, ki jim ga predpiše zdravnik. Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel opozarja: »Izzivi, s katerimi se srečujemo na področju drog, so vedno večji in večji. Ne le,da se kaže povečana razpoložljivost uveljavljenih rastlinskih drog, temveč smo priča tudi razvijajočemu se trgu, na katerem so sintetične droge vse pomembnejše. To je razvidno iz težav, povezanih z uporabo zelo močnih sintetičnih opioidov, novih proizvodnih tehnik za MDMA in amfetaminov ter sprememb v predelavi morfija v heroin.«

Novi sintetični opioidi postajajo trend

Trenutna opioidna epidemija v Združenih državah in Kanadi je večinoma posledica uporabe sintetičnih opioidov, zlasti fentanila in njegovih derivatov. Čeprav te snovi trenutno predstavljajo le majhen delež trga z drogami v Evropi, so vse bolj zaskrbljujoče, saj je njihova uporaba povezana z zastrupitvami in smrtnimi primeri.

“Na razvijajočemu se trgu so sintetične droge vse pomembnejše.”

Leta 2018 je bilo v Evropi odkritih enajst novih sintetičnih opioidov, običajno v obliki praška, tablet in tekočin. Ker so za proizvodnjo več tisoč uličnih odmerkov potrebne le zelo majhne količine teh snovi, se zlahka skrijejo in prevažajo, zato pomenijo pomemben izziv za organe kazenskega pregona in carino.

Najpogostejši derivati fenatanila

Derivati fentanila predstavljajo večino od 49 novih sintetičnih opioidov, ki jih spremlja center EMCDDA. Leta 2018 je bilo v Evropi prvič odkritih šest derivatov fentanila (od leta 2009 jih je bilo odkritih 34). Po najnovejših podatkih so te droge z zelo močnim učinkom predstavljale 70 % vseh zasegov novih sintetičnih opioidov. Poročali so tudi o več kot 300 zasegih karfentanila, ene najmočnejših drog v tej skupini. V EU je bilo zasežene tudi 4,5 kg predhodne sestavine za proizvodnjo derivatov fentanila (N-fenetil-4- piperidon).

“Samo v letu 2018 je bilo v EU na novo odkritih 55 novih psihoaktivnih snovi.”

Odvisniki priznavajo: Glavni problem so opioidi na recept

Podatki spremljanja obravnave odvisnosti od drog kažejo, da vsak peti uporabnik (22%) opioidov pri vključitvi v obravnavo odvisnosti od teh drog poroča, da je glavna problematična droga dovoljen sintetični opioid. To kaže, da imajo v Evropi pri težavah, povezanih z drogami, vse pomembnejšo vlogo tudi zdravila, ki vsebujejo opioide.

Slovenija: Prevladuje marihuana

Po podatkih raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2018), ki jih izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in je bila v letu 2018 prvič izvedena tudi med 17-letniki, je skoraj vsak drugi 17-letnik že kdaj v življenju poskusil konopljo, pri tem je delež višji pri fantih. Skoraj štiri odstotke 17-letnikov je poročalo o redni uporabi konoplje.

»Tudi v Sloveniji uporabniki že uporabljajo fentanil, zaznani sta bili dve smrti zaradi fentanila.« (NIJZ)

Po podatkih raziskave MOND 2017, narejene med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov, sta slabi dve tretjini (64,4 %) dijakov že kdaj v življenju poskusili konopljo. V primerjavi z raziskavo pred  desetimi leti (MOND 2007 je prišlo do velikega porasta razširjenosti uporabe konoplje med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov (iz 46, 6 na 64, 4 %). Konoplja je najbolj razširjena droga med prebivalci Slovenije, še posebej med mladimi.

Statistika smrti zaradi prepovedanih drog

V letu 2017 smo v Sloveniji beležili 47 neposrednih smrti, povezanih z uporabo prepovedanih drog, kar je sedem smrti več kot v letu 2016. V obdobju od leta 2013 beležimo trend naraščanja števila umrlih.

“Število smrti zaradi zlorabe nedovoljenih drog pri nas iz leta v leto narašča.” (Vir: NIJZ)

Večina smrti se zgodi v domačem okolju. Med umrlimi vsa leta prevladuje delež moških. Leta 2017 je bilo med umrlimi 33 moških in 10 žensk. Povprečna starost moških je bila 39,5 let, povprečna starost žensk pa 44,6 let. Spremljanje podatkov v obdobju zadnjih desetih let kaže na to, da odvisniki umirajo vse starejši. Ob tem je treba omeniti, da tudi v Sloveniji uporabniki že uporabljajo fentanil, zaznani sta bili dve smrti zaradi fentanila. Leta 2018 pa je NIJZ izdal tudi smernice za ravnanje s fentanili za uslužbence, ki bi prišli v stik s to snovjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj