Cepljenje proti gripi že poteka

Cepljenje proti sezonski gripi v ZD Ljubljana poteka pri osebnih zdravnikih, v nekaterih enotah so organizirani tudi termini organiziranega cepljenja v cepilnih ambulantah.

Za cepljenje proti gripi in proti covid-19 ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. Foto: Bigstock

Na cepljenje se zainteresirani naročijo v ambulanti osebnega zdravnika po telefonu ali najbolje po e-pošti. Osebe brez izbranega osebnega zdravnika se lahko na cepljenje proti gripi naročijo v enoti ZD Ljubljana, kjer so imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika. V sklopu Cepilnega centra na Metelkovi ulici 9 se je mogoče sočasno cepiti proti covid-19 in gripi. Za sočasno cepljenje je potrebno predhodno naročanje preko spletne strani na https://narocanja.zdlj.si/275.

Za cepljenje proti gripi in proti covid-19 ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. Informacije o načinu naročanja na cepljenje proti gripi in terminih organiziranega cepljenja v enotah ZD Ljubljana so dostopne na spletni strani ZD Ljubljana.. Za zaščito je potreben en odmerek cepiva pred vsako sezono gripe. Otroci mlajši od 9 let, ki še nikoli prej niso bili cepljeni proti gripi, praviloma prejmejo dva odmerka cepiva s presledkom najmanj 4 tedne.

Če ima oseba alergijsko reakcijo na katerokoli sestavino cepiva proti gripi ali je do nje prišlo po predhodnem odmerku tega cepiva, ne sme biti cepljena s cepivom proti gripi. Enako velja za osebe z avtoimunimi boleznimi. Pri osebah z dokazano alergijo na hrano – še posebej jajca, se cepljenje proti gripi opravi pod zdravniškim nadzorom. Pri akutni okužbi s povišano telesno temperaturo ali brez) je treba cepljenje začasno odložiti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj