Kaligrafija zmanjša tesnobo in izboljša samozavest

Starodavna umetnost kaligrafije prihaja v domove sodobnih generacij, medicina pa vse bolj odkriva tudi njene pozitivne vplive na zdravje. Kaligrafija zmanjša tesnobo, izboljša samozavest in pripomore k dobremu splošnemu počutju.

Terapije s kaligrafijo pripomorejo k boljšemu delovanju možganov ter lajšajo depresijo in shizofrenijo. Foto: Bigstock

Počasni, ponavljajoči se gibi, značilni za kaligrafijo, odvračajo pozornost od skrbi, kar zmanjša tesnobo in spodbudi samozavest, pravijo znanstveniki. Študija, v katero so zajeli več kot 50 tisoč ljudi, je to potrdila. Izvedli so jo na University College London, v njej pa raziskovali učinke kaligrafije in podobnih ustvarjalnih hobijev na duševno in telesno zdravje ljudi.

Kaligrafija dviguje samozavest in izboljšuje fino motoriko

Ugotovili, da je kaligrafija pri večini sodelujočih izboljšala psihično počutje in duševno zdravje. Pri 75 odstotkih je odvračanje pozornosti med izvajanjem kaligrafije imelo za posledico manjšo stopnjo anksioznosti, pri 69 odstotkih se je dvignila samozavest. Popravila se je tudi njihova fina motorika in izboljšala koncentracija.

»Raziskava: Kaligrafija pri 75 odstotkih ljudi zmanjšala anksioznost, pri 69 odstotkih dvignila samozavest.«

»Ponavljajoči se gibi, ritem in spremembe pritiska na papir so pri večini sodelujočih povzročili, da so pozabili na vse okrog sebe in preprosto uživali v kreativnosti,« je pojasnila dr. Daisy Fancourt iz University College London, ki je vodila raziskavo. »Gre za prvo študijo, ki je razkrila kompleksne kognitivne strategije, ki jih možgani uporabljajo za regulacijo čustev med izvajanjem kreativne aktivnosti,« je izpostavila.

»Ročna dela kot hobi postajajo vse bolj priljubljena. Z njimi se danes ukvarja 20 odstotkov več ljudi, kot pred tremi leti.«

Boljše delovanje možganov in manj depresije

Ni pa britanska študija edina na tem področju. Omeniti velja vsaj dve raziskavi, ki sta potrdili pozitivne vplive kaligrafije na duševno zdravje. V prvi so ugotovili, da so ljudje, ki so se ukvarjali s kaligrafijo, laže preživeli obdobje fizične bolezni ali smrti v družini. V drugi, še bolj odmevni, pa so tajvanski raziskovalci ugotovili, da terapije s kaligrafijo pripomorejo k boljšemu delovanju možganov ter lajšajo depresijo in shizofrenijo.

Podatki tudi kažejo, da ročna dela kot hobi postajajo vse bolj priljubljena. Z njimi se danes ukvarja 20 odstotkov več ljudi, kot pred tremi leti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj