Kampira vse več ljudi

Avtor: R.M.Z.

Potovanje s šotorom, ki je bilo nekdaj priljubljeno med mladimi, je v zadnjega pol stoletja osvojilo srca vseh. Danes kampira staro in mlado, velik del za razmah priljubljenosti pa gre kampom, ki so se razvili v prava luksuzna mesta v malem. Statistika je zgovorna: vsak peti državljan Evropske unije kampira, kar na letni ravni pomeni več kot 23 milijonov kamp izletov in blizu 400 tisoč nočitev.

Glavne prednosti kampiranja so prebivanje v naravi, cenovna dostopnost, druženje, možnost hitrega premikanja in spreminjanja turistične destinacije, česar klasični turistični aranžmaji ne omogočajo.

Dogodivščine na prostem in občutek svobode

Kampiranje je primerno za vse skupine ljudi in tudi nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da z njim začnemo, vendar nekateri ljudje v njem ne uživajo. Preprosti test, s katerim lahko preverite, ali je dopust, ker vas ne bodo omejevale štiri stene, v resnici za vas, je, ali ste sicer radi zunaj in se udeležujete dejavnosti, ki potekajo na prostem. Če je odgovor pritrdilen, je kampiranje pravilna izbira za vas. Dobra stran kampiranja je tudi, da vas na neki način prisili, da ste v naravi. Mnogim se na počitnicah zgodi, da klub drugačnim načrtom večino časa preživijo v hotelu ali apartmaju. Ljubitelji kampiranja med najpogostejšimi vzroki za tak način preživljanja počitnic navajajo pristen stik z naravo, druženje, sproščenost in neobremenjenost z rutino, kot sta na primer zajtrk ali večerja ob točno določeni uri v hotelu.

Kampiranje za začetnike

Kampiranje je zabaven in preprost način uživanja v naravi, vendar če se nanj odpravljate prvič, se poraja kup vprašanj. Kakšno opremo potrebujemo, kje jo kupiti, kako pripraviti vse potrebno, da bo kampiranje užitek, kaj pričakovati in kako se obnašati, ko pridete na izbrano lokacijo … Za začetek se morate spoznati z osnovno opremo za kamp. Potrebujete nekaj, kjer boste spali: šotor, avtodom, kampprikolico, nekaj, na čemer boste spali: posteljo, napihljivo blazino, ležalnik ali spalno vrečo, ter nekaj, na čemer si boste pripravili hrano – torej opremo in pripomočke za kuhanje. Ko izbirate šotor, izberite kakovostnega, ki vam bo nudil varno zavetje tudi ob slabem vremenu in ki bo dovolj velik za udobno spanje. 

Enako velja za spalno vrečo. Kakovosten šotor je dražji, vendar učinkovito ščiti pred dežjem, soncem, vetrom in mrčesom. Ob pravilni rabi in vzdrževanju zdrži veliko let. Udoben počitek omogočajo posebne napihljive vzmetnica ali blazine ter spalna vreča, ki nadomesti odejo. Zraven sodi primeren vzglavnik. Če kampirate, ko so zunanje temperature nizke, naj bo spalna vreča bolj podložena in primerna za mraz. Posebno doživetje je kuhanje na prostem. Podobno je pripravljanje hrane na piknikih, le pri izbiri živil moramo biti malo pozornejši. Obvezni del kampkuhinje je hladilna skrinja, ki nadomešča hladilnik in v katero shranite živila, ki morajo biti na hladnem. Potrebujete še ploščo za žar ali kuhalnik, ponev, nekaj skled s pokrovom in krožnikov, par skodelic za kavo ali čaj, nekaj kozarcev ter kuhinjski pribor in vaša kulinarična dogodivščina v naravi se lahko začne. Obstaja veliko receptov, prilagojenih prav za kampiranje, pri katerih je priprava hrane preprostejša, jedi pa zato nič manj okusne.

Pet razlogov za kampiranje

  1. Odmaknemo se od vsega in si napolnimo baterije. Narava je najboljši odganjalec vsakdanjega stresa.
  2. Več se družimo z domačimi in tudi drugimi gosti, na primer s sosedi v kampu. Kampiranje je odličen način za dogodivščine in ustvarjanje skupnih spominov.
  3. Kampiranje je cenovno ugodno. Če obroke pripravljamo sami in ne hodimo v drage restavracije, je lahko veliko cenejše kot počitnikovanje v hotelih.
  4. Pri kampiranju krepimo spretnosti in veščine, ki so jih naši predniki s pridom uporabljali, mi pa smo, obkroženi z visokotehnološkimi aparati, nanje popolnoma pozabili.
  5. Če nam na kampiranju destinacija ni všeč, preprosto pospravimo opremo in se odpravimo drugam.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj