Svetovna populacija začela upadati, do leta 2100 nas bo 2 milijardi manj

Splošno sprejeto je, da je Zemlja prenaseljena. Doslej veljavne OZN projekcije so napovedovale še večjo prenaseljenost in konstantno rast svetovnega prebivalstva. Nova realnost kaže, da temu niti slučajno ne bo tako.

Napoveduje se “širitev” odločanja žensk o tem, koliko otrok bodo rodile – kar je temeljna človeška pravica, na večino svetovnih držav. Izboljšanje dostopa do sodobne kontracepcije ter izobraževanje deklet in žensk vodita v drastično in trajno upadanje rodnosti. Foto: Bigstock

Svetovno prebivalstvo se bo zmanjšalo že sredi tega stoletja, prav tako se napovedujejo velike spremembe v gospodarski moči. Zaradi obsežnega in trajnega upadanja rodnosti bo število ljudi na Zemlji leta 2064 najverjetneje doseglo okoli 9,7 milijarde, do leta 2100 pa se bo zmanjšalo na približno 8,8 milijarde – kar je dve milijardi manj kot v nekaterih prejšnjih ocenah, kaže nova študija, objavljena v visoko vplivni strokovni reviji The Lancet.

Glavni vzrok za upad svetovne populacije pa ni – kot trdijo zagovorniki teorije zarot, covid – 19, pa ča nekaj bolj preprostega, vendar za nadaljevanje človeške vrste ključnega: ženske. Napoveduje se “širitev” odločanja žensk o tem, koliko otrok bodo rodile – kar je temeljna človeška pravica, na večino svetovnih držav. Izboljšanje dostopa do sodobne kontracepcije ter izobraževanje deklet in žensk vodita v drastično in trajno upadanje rodnosti povsod po svetu. Študijo je financirala Fundacija Billa in Melinde Gates, vanjo pa so zajeli 195 svetovnih držav.

V 185 državah bo rodnost upadla na manj kot 2 otroka na žensko

Raziskovalci Inštituta za zdravstvene meritve in vrednotenje (IHME) iz Medicinske fakultete Univerze Washington so kot izhodišče uporabili podatke iz študije o globalnem bremenu bolezni iz leta 2017. Z uporabo novih metod za napovedovanje umrljivosti, plodnosti in migracij so izdelali model projekcije globalnega, regionalnega in nacionalnega gibanja populacije v naslednjih nekaj desetletjih. Nova študija te projekcije argumentirano demantira in kaže popolnoma drugačno sliko. Svetovna populacija bo upadla za okrog 2 milijardi, na napovedujejo se tudi veliki premiki v starostni strukturi. Leta 2100 naj bi na svetu živelo kar 2,37 ljudi, starejših od 65 let, in le 1,7 milijarde ljudi, mlajših od 20 let.

Ocenjujejo, da bo do leta 2100 183 od 195 analiziranih držav imelo skupne stopnje rodnosti (TFR) – ki predstavljajo povprečno število otrok, ki jih ženska rodi v svojem življenju, pod 2,1. To je manj, kot je njuno za ohranjanje populacije, kar pomeni, da bo v teh državah populacija upadala (razen, če nizke rodnosti ne bo kompenziralo priseljevanje).

Veliki premiki v starostni strukturi

Nove populacijske napovedi so v popolnem nasprotju z napovedmi o stalni rasti svetovnega prebivalstva, ki so jih pripravili pri OZN. Slednja trdi, da bo svetovna populacija konstantno naraščala in prinesla veliko obremenitev sistemov zdravstvenega in socialnega varstva ter naraščanje revščine po svetu in velika preseljevanja. Napovedujejo se tudi veliki premiki v starostni strukturi. Leta 2100 naj bi na svetu živelo kar 2,37 ljudi, starejših od 65 let, in le 1,7 milijarde ljudi, mlajših od 20 let.

Izboljšanje reproduktivnega zdravja žensk se mora nadaljevati

“Nadaljevanje svetovne rasti prebivalstva skozi to stoletje ni več najverjetnejši trend,” pravi direktor IHME dr. Christopher Murray, ki je tudi vodil raziskavo. “Ta študija daje vladam vseh držav priložnost, da začnejo znova razmišljati o svojih politikah na področju migracij, delovne sile in gospodarskega razvoja za reševanje izzivov, ki jih predstavljajo demografske spremembe,” še pravi.

Profesor IHME Stein Emil Vollset nadaljuje: “Posledice družbenih in gospodarskih sprememb bodo velike. Zmanjšanje števila delovno aktivnih bo vplivalo na stopnje rasti BDP, kar bi lahko povzročilo velike spremembe svetovne gospodarske moči do konca stoletja. Odziv na zmanjšanje prebivalstva bo verjetno postal prevladujoča politična težava v mnogih državah, vendar ne sme ogrožati prizadevanj za izboljšanje reproduktivnega zdravja žensk ali napredka na področju njihovih pravic. “

Nov svet, na katerega bi se morali začeti pripravljati danes

Dr. Richard Horton, odgovorni urednik revije Lancet, izpostavlja, da raziskava prikazuje prihodnost, ki jo moramo nujno začeti načrtovati zdaj. “Ponuja vizijo za korenite premike v geopolitični moči, izziva mite o priseljevanju ter poudarja pomen zaščite in krepitve spolnih in reproduktivnih pravic žensk. 21. stoletje bo za človeško civilizacijo revolucionarno. Afrika in arabski svet bosta oblikovala našo prihodnost, Evropa in Azija pa bosta izgubili primat. Do konca stoletja bo svet več polarni, z Indijo, Nigerijo, Kitajsko in ZDA kot najverjetneje prevladujočimi silami. To bo resnično nov svet, na katerega bi se morali začeti pripravljati danes. “

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj