Prihajajo univerzalni organi za transplantacijo, primerni za vse

S pomočjo encimov so uspešno odstranili antigene A v pljučih za transplantacijo. Gre za novo tehniko, ki bi lahko vodila do univerzalnih organov za transplantacijo, primernih za vse.

Če bi bolnik s krvno skupino O (ki ima v krvnem obtoku protitelesa proti A in B) prejel organ darovalca s krvno skupino A, bi njegovo telo organ zavrnilo. Foto: Bigstock

Trenutno bolniki lahko prejmejo samo organ darovalca, ki ima enako krvno skupino, kot jo imajo sami, ali krvno skupino 0. Nova tehnika omogoča, da se to spremeni, in prinaša razvoj univerzalnih organov za transplantacijo, primernih za vse.

Ekipi Latner Thoracic Surgery Research Laboratories in UHN’s Ajmera Transplant Centra je uspel pomemben preboj na področju transplantacijske medicine. V laboratoriju so dokazali, da je mogoče varno pretvoriti krvno skupino organa za presaditev. Odkritje je pomemben korak k ustvarjanju univerzalnega tipa organov, kar bo zmanjšalo umrljivost bolnikov na čakalni listi. Imeti univerzalne organe za presaditev pomeni, da bi lahko odpravili oviro glede ujemanja krvnih skupin in dali prednost najbolj ogroženim pacientom. Tako bi rešili več življenj in zapravili manj organov. 

Antigeni na površini rdečih krvnih celic

Krvna skupina je določena s prisotnostjo antigenov na površini rdečih krvnih celic: kri tipa A ima antigen A, B ima antigen B, AB ima oba antigena in O nima nobenega. Antigeni lahko sprožijo imunski odziv, če so našemu telesu tuji. Zato lahko prejmemo kri le od darovalcev, ki imajo isto krvno skupino, kot jo imamo sami, ali univerzalno krvno skupino O. Prav tako sta antigena A in B prisotna na površinah žil in v organih. Če bi bolnik s krvno skupino O (ki ima v krvnem obtoku protitelesa proti A in B) prejel organ darovalca s krvno skupino A, bi njegovo telo organ zavrnilo.

Dvakrat daljše čakanje na presaditev

Bolniki s krvno skupino O v povprečju čakajo na presaditev pljuč dvakrat dlje kot bolniki s krvno skupino A. To pomeni tudi za 20 % večjo umrljivost med čakanjem na ustrezni organ, pojasnjuje dr. Aizhou Wang, prva avtorica objave v Science Translational Medicine. Podobno je tudi pri drugih organih. Bolniki s krvno skupino O ali B, ki potrebuje presaditev ledvice, so na čakalni listi v povprečju od štiri do pet let, bolniki s krvno skupino A oziroma AB pa od dve do tri leta.

Potek eksperimenta s pomočjo sistema EVLP

Pri poskusu je bil kot platforma za zdravljenje uporabljen sistem Ex Vivo Lung Perfusion (EVLP). Sistem EVLP črpa hranilne tekočine skozi organe in omogoča, da se segrejejo na telesno temperaturo in je nanje mogoče delovati pred presaditvijo. Raziskovalci so pljuča človeških darovalcev s krvno skupino A vstavili v sistem EVLP. Na eno pljučno krilo so delovali z encimi za odstranitev antigenov. Drugo je ostalo neobdelano. Encimi za odstranitev antigenov so skupina encimov, ki so jih v črevesju odkrili leta 2018. Delujejo tako, da »odrežejo« molekule saharidov iz antigenov A in B na rdečih krvnih celicah in jih tako »pretvorijo« v antigene O. Ekipa je nato skozi vsako od pljučnih kril spustila kri z visokimi koncentracijami protiteles A, s čimer je simulirala nezdružljivo presaditev. Pljučno krilo, na katerega so delovali z encimi, je »poseg« dobro preneslo, neobdelano pa je pokazalo znake zavrnitve. Po uspehu poskusa »in vitro« raziskovalna ekipa zdaj načrtuje prve klinične študije na ljudeh. Začele naj bi se v naslednjih od 12 do 18 mesecih. 

Vir: Wang A et al. Ex vivo enzymatic treatment converts blood type A donor lungs into universal blood type lungs. Science Translational Medicine. 2022. 14, 632. DOI: 10.1126/scitranslmed.abm7190

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj