Podeljene mednarodne Medisove nagrade za medicinske dosežke 2015!

Avtor: P. S.

Deset vrhunskih raziskovalcev s področja medicine, zdravnikov in farmacevtov, je 2. 12. 2015, prejelo v Zagrebu iz rok direktorja Medisa nagrade za izjemni prispevek na področju medicinskih ved.

Letos so bile te mednarodne nagrade podeljene že drugič. Nagrajence je določila mednarodna žirija pod vodstvom mag. Olgice Knežević, mag. farm., spec., iz Črne gore, izmed 135 prijavljenih del iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Slovenije in Srbije. Podelitev se je letos odvijala v muzeju Mimara v Zagrebu (lani je bila podelitev v Ljubljani). Udeležilo se je je okrog 300 zdravnikov in farmacevtov – pretežno raziskovalcev, ki jih je v odsotnosti dekana pozdravil prodekan Medicinske fakultete Univerze v Zagrebu prof. dr. Branimir Anić, kulturni del pa je prispevala znamenita hrvaška violončelistka Ana Rucner.

Nagrajenci so prejeli bronaste skulpture Prihodnost, ki jih je ustvaril hrvaško-slovenski kipar Jakov Brdar, častne plakete in finančne spodbude za nadaljnje raziskovalno delo.

Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali uveljavljeni strokovnjaki iz osmih področij zdravstva: alergologije, anesteziologije, farmacije, kardiologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, revmatologije in urologije. Člani žirije so ocenjevali prijavljene prispevke, ki so bili v preteklem letu objavljeni na mednarodnem strokovnem ali znanstvenem kongresu. Že objava takega prispevka na tovrstnem kongresu je za vsakega raziskovalca velik dosežek, namen nagrade pa je, da najboljše prispevke opazi tudi širša javnost in da se jih tudi nagradi.

Dela je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi:

–        predsednica strokovne žirije: mag. Olgica Knežević, mag. farm., spec. (Črna gora)

–        prof. dr. Branimir Anić, dr. med. (Hrvaška)

–        prof. dr. Mirjana Bogić, dr. med. (Srbija)

–        mag. Belma Brkanić-Mrahorović, mag. farm. (Bosna in Hercegovina)

–        prof. dr. Barbara Cvenkel, dr. med. (Slovenija)

–        Mojca Drnovšek Globokar, dr. med. (Slovenija)

–        prof. dr. Reinhold Kerbl, dr. med. (Avstrija)

–        prof. dr. Mirta Koželj, dr. med. (Slovenija)

–        dr. Igor Kuzmanovski, dr. med. (Makedonija)

–        prof. dr. Péter Tenke, dr. med. (Madžarska)

Žirija se je odločila, da mednarodne Medisove nagrade za medicinske dosežke v letu 2015 prejmejo:

–        mag. Dragana Jovanović, dr. med., Srbija, za področje alergologije

–        mag. Vlasta Orlić Karbić, dr. med, Hrvaška, za področje anesteziologije

–        dr. Urška Kamenšek, univ. dipl. biol., Slovenija, za področje farmacije

–        klinični asist. dr. Marko Banović, dr. med., Srbija, za področje kardiologije

–        Andreja Emeršič, mag. farm., Slovenija, za področje nevrologije

–        Alja Črnej, dr. med., Slovenija, za področje oftalmologije

–        doc. dr. Matjaž Homan, dr. med., Slovenija, za področja pediatrije

–        Lovro Lamot, dr. med., Hrvaška, za področje revmatologije

–        prof. dr. Zoltán Bajory, dr. med., Madžarska, in prof. dr. Zsolt Kopa, dr. med., Madžarska, za področje urologije

Ustanovitelj mednarodne Medisove nagrade za medicinske dosežke

Mednarodno Medisovo nagrado za medicinske dosežke je leta 2014 zasnovala družba Medis z namenom, da nagradi posebne raziskovalne zdravstvene dosežke strokovnjakov v tem delu Evrope, kar neposredno vodi k napredku pri diagnostiki in zdravljenju različnih bolezni.

Medis bolnikom v državah, v katerih deluje, prinaša številna inovativna zdravila in medicinske proizvode, ki jih sicer tu ne bi bilo ali pa bi prišla mnogo kasneje. V vseh letih delovanja je bil vselej in povsod dobro sprejet in si je pridobil ugled med zdravstvenimi delavci in bolniki, kar je prispevalo k rasti in uspešnosti podjetja.  

Ob svoji 25-letnici se je podjetje odločilo, da bo državam, v katerih dela, del zasluženih sredstev povrnilo na način, ki bo spodbujal raziskovalno delo v zdravstvu, in to z vsakoletno mednarodno nagrado za medicinske dosežke, ki jih v svetovnem merilu objavljajo strokovnjaki v tem delu Evrope. Finaliste in nagrajence vedno po splošno prejetih kriterijih oceni neodvisna mednarodna komisija in tako izmed vseh prijavljenih del izbere tista, ki so po njihovem mnenju najboljša. S slovesnostjo ob podeljevanju nagrad pa želi Medis prispevati k večji prepoznavnosti natečaja in medsebojnem spoznavanju strokovnjakov iz tega dela Evrope, s čimer izrazito spodbuja njihovo sodelovanje pri raziskovalnem, znanstvenem in kliničnem delu.  

Medis meni in želi, da bo z leti ta nagrada postala še bolj cenjena in želena, skratka dragocena. Vse kaže, da je na dobri poti.

 
 Zmagovalci in vodstvo družbe Medis.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj