Pomoč homeopatije pri celulitu

Avtor: homeopatinja dr. Maruša Hribar

Celulit ni samo estetsko-kozmetični problem, ampak ga je treba obravnavati tudi z medicinskega vidika. Pogosto je povzročen s postopno izgubo normalnih fizioloških lastnosti kože in podkožja. Te plasti zaradi zunanjih dejavnikov in staranja slabijo. Vezivno tkivo in kolagen pa izgubljata svojo elastičnost. Posledično se zmanjšuje presnova.

pitje vode

Neenakomerna porazdelitev maščob po telesu je pogosto posledica nepravilne prehrane in premalo gibanja. Maščobe se po telesu nalagajo v obliki odvečnih blazinic na trebuhu, bokih, vratu (podbradek), zadnjici in na notranji strani stegen. Tovrstne maščobe, znane kot celulit, so trdovratne.

Treba je najprej poiskati vzrok nastanka celulita. Znanih je več vzrokov:

1. Metabolne spremembe v telesu, ki so posledica hormonskih sprememb v ženskem telesu vse do menopavze.

2. Metabolne težave zaradi nepravilnega delovanja jeter, ledvic. Nezadostno delovanje jeter in ledvic povzroči slabo izločanje toksinov iz telesa in posledično njihovo skladiščenje.

3. Prekomerna obremenitev organizma s kislinami. Nepravilna prehrana povzroči kopičenje kislin v telesu, kar pripomore k nalaganje maščob in nastanku celulita. Kisline, ki se kopičijo v organizmu, so različnega izvora.

Nekaj primerov:

  • ocetna kislina kot produkt uživanja sladkorjev
  • sečna kislina kot produkt uživanja mesa
  • dušikova in žveplova kislina kot produkt uživanja prekajenega mesa in številnih vrst sirov
  • acetilsalicilna kislina pri jemanju analgetikov
  • taninska kislina pri uživanju kave in čaja
  • ogljikova kislina pri pitju gaziranih pijač
  • klorovodikova kislina pri stresu, zaskrbljenost
  • nikotinska kislina pri kajenju

Organizem ima zmožnost za skladiščenje kislin in uravnavanje acidobaznega ravnotežja v organizmu. Kadar je zmožnost organizma za nevtraliziranje kislin presežena, organizem reagira tako, da zadržuje vodo v telesu in tako »redči« kisline. Takrat ima oseba občutek »napihnjenosti«. To se največkrat zgodi pred menstruacijo, tik preden se začnejo z menstrualno krvjo izločati kisline. Drugi mehanizem za zmanjševanje kislosti v organizmu je nalaganje kislin kot »odpadek« in posledično nastanek pomarančne kože, znane kot celulit na stegnih, trebuhu, zadnjici. 

S pravilno prehrano in z zmanjšanim stresnim življenjem lahko zmanjšamo nastanek celulita. Treba je zmanjšati nastajanje kislin v telesu, povečati fizično aktivnost, piti 1–2 litra vode dnevno. Kot dopolnilna nega se priporoča masaža. Treba je uživati hrano, bogato z minerali in vitamini. 

Z zmanjševanje in odpravljanje celulita se uporabljajo pripravki iz fitoterapije, homeopatije in oligoterapije. Homeopatska zdravila lahko stimulirajo izločanje tekočin, ki se je prekomerno zadrževala v celicah zaradi prekomernega zakisanja celic. Pogosto imajo ženske s celulitom hkrati tudi težave z venskim sistemom (slabe vene in krčne žile). Homeopatija daje podporo krepitvi venskega sistema in spodbudi elastičnost ven. Pomembna je tudi drenaža jeter za izločanje toksinov iz telesa. Ker pa je homeopatija holistična metoda zdravljenja, je pomembna tudi homeopatska konstitucija človeka glede na miazem (genetske predispozicije za določene bolezni).

Za več informacij pišite na: [email protected]


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj