Kisel okus ne pomeni, da je hrana v resnici kisla

Avtor: R.M.Z.

Številne zdravstvene težave in slabo počutje bi lahko odpravili z vzpostavitvijo pravilnega kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu. Sodobniku namreč največ težav povzroča zakisanost. 

Razloge zanjo gre iskati v nezdravem življenjskem slogu, uživanju napačne in neuravnotežene prehrane, dolgotrajnem stresu, pomanjkanju gibanja, v slabih razvadah, kot sta kajenje in pitje alkohola, ter v številnih drugih dejavnikih, ki sem jim le stežka izognemo. 

Zakaj je torej pomembno, da odpravimo zakisanost in vzpostavimo kislinsko-bazično ravnovesje? Ker to igra izjemno pomembno vlogo pri vseh presnovnih procesih v telesu. Odgovorno je za normalno strukturo in delovanje beljakovin, prepustnost celične membrane, porazdelitev elektrolitov ter za delovanje medceličnine ali vezivnega tkiva. Za pravilno delovanje vseh teh procesov presnove pa mora ostati t. i. pH-vrednost krvi, medcelične in celične tekočine v ozkem območju nad vrednostjo 7,0, tj. v bazičnem področju. V telesu so za to na voljo regulacijski mehanizmi, imenovani puferski sistemi, s katerim se lahko nevtralizirajo odvečne kisline.

Kako se kaže zakisanost?

Zaradi omejene puferske ali nevtralizacijske sposobnosti krvi in medcelične ter celične tekočine organizem ni sposoben izločiti vseh začasno odloženih kislin v medceličnem prostoru, kar vodi do obremenitve tkiv in organov z odvečnimi kislinami. Posledice odlaganja odvečnih kislin v medceličnemu  prostoru, ki se zaradi preobremenjenosti spremeni v trajno odlagališče kislin in odpadnih snovi, so številne bolezenske težave, h katerim danes sodijo vse civilizacijske bolezni, kot so: putika, revma, obolenja vezivnega tkiva, celulit, vnetno-degenerativne spremembe gibalnega aparata, razne oblike bolečin, migrena, osteoporoza, sladkorna bolezen, bolezni ožilja  in srca, možganska kap, motnje v prekrvavitvi organov in tkiv, prebavne težave, disbioza črevesja (črevesna glivična obolenja), pojav obolenja zob oz. poškodbe dentina,  kronični vnetni procesi na črevesju in alergije. Omenjene bolezenske simptome pa spremljajo nespecifični znaki kronične utrujenosti (sindrom izgorelosti), slabega razpoloženja, motenj pri spanju, živčnosti, zmanjšane sposobnosti koncentracije in umskega dela, volje do dela, zmanjšane fizične sposobnosti, bolečine v mišicah in sklepih ter spremembe kože, las in nohtov. Pri pojavu kronične zakisanosti pride do porušenega ravnotežja avtonomnega živčnega sistema, ki vodi ne samo do spremenjenega psihičnega obnašanja človeka, ampak tudi do motenj delovanja vseh organov, ki jih nadzoruje avtonomni živčni sistem.

Kako si pomagati?

Vsekakor je treba spremeniti prehrano. Raziskave so namreč pokazale, da je porušeno kislinsko-bazično ravnotežje posledica obremenitve organizma s prehrano, ki povzroča povečano tvorbo kislin v telesu, to je hrana, kot so na primer: meso, ribe, sir in mlečni izdelki ter kruh in pekovski izdelki. Več bi torej morali uživati živil, ki tvorijo baze: sadje, zelenjavo, solato, sokove. Hrana, ki bi jo morali povsem črtati z jedilnika, je procesirana hrana, hrana, vložena v kozarce, izogibati pa se je dobro tudi obrokom v restavraciji in še posebno uživanju hitre hrane. Pravilo, ki velja, je: poiskati ravnovesje med vnosom kislih in bazičnih snovi. Idealna kombinacija je 80 odstotkov živil z bazičnim in 20 odstotkov živil s kislinskim učinkom. Pomembno: če je hrana kislega okusa, to ne pomeni, da je tudi zares kisla. Limona, na primer, sodi med bazične sadeže, prav tako bazično učinkuje jabolčni kis – oba sta zelo kisla. Mlečna čokolada pa je npr. sladkega okusa, a deluje kislo. Na splošno je treba uživati veliko sadja in zelenjave, piti zadostne količine vode, se izogibati živilom, ki delujejo kislo, in omejiti vnos soli. Le tako bo vaše telo doseglo pH-ravnovesje.

O pH-ravnovesju

pH je pravzaprav merilo za koncentracijo hidroksidnih ionov v raztopini in s tem posledično za njeno kislost ali alkalnost. Kratica pH pomeni »potencial hidrogena«. Koncentracija atoma hidrogena v raztopini določa njegovo pH-vrednost, ki jo merimo med 0 in 14 – nižja je vrednost, bolj je telo zakisano. Voda, ki je nevtralno živilo (ni ne kisla in ne bazična), ima pH-vrednost 7. pH telesa ima velik vpliv na tveganje za nastanek osteoporoze, izgubo mišic, zlome in nastanek ledvičnih kamnov pa tudi na sladkorno bolezen, visok krvni tlak, srčne bolezni, težave s ščitnico itn.

Kateri so odstranjevalci strupov iz telesa?

Limona je številka ena pri lajšanju zakisanosti in odstranjevanju strupov iz telesa. Čeprav je zelo kislega okusa, pa v telesu deluje bazično. V celoti gledano, ima sadje bazičen učinek. Limoni se tako pridružuje tudi grenivka, ki hkrati pomaga zniževati tudi holesterol in čisti kri.  Stari rek pravi »Jabolko na dan prežene zdravnika stran«. Zelo podobno velja tudi pri zakisanosti, saj jabolko deluje bazično, čisti kri, poleg tega pa je bogato s številnimi snovmi, ki jih naše telo potrebuje. Pri zelenjavi pa verjetno kraljuje česen. V ljudski medicini je že dolgo časa poznan kot izjemno zdravilno živilo, ki naj bi imel celo antibiotične učinke. Seznam zdravilnih učinkov česna je zelo dolg: odstranjuje strupe iz telesa in škodljive bakterije iz prebavnega trakta, deluje protivnetno, znižuje krvni tlak, čisti kri in zmanjšuje količino maščob v njej, izboljšuje prekrvavitev, čisti jetra, želodec in črevesje … Takoj za njim prihajata avokado in rdeča pesa, izjemno očiščevalen pa je tudi peteršilj 

vir: www.vivalis.si

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj