Težave s suhimi očmi? Placebo boljši od hormonov

Avtor: T.L.

Spolni hormoni ne pomagajo lajšati simptomov suhih oči pri ženskah v pomenopavznem obdobju, kažejo ugotovitve avstralske pilotne študije. Raziskovalci so upali na izboljšanje znakov, kar bi dosegli s pomočjo hormonskega nadomestnega zdravljenja. 

Ženskam so predpisali različne kombinacije ženskih in/ali moških spolnih hormonov ali placeba. 

Dr. Blanka Golebiowski iz avstralske School of Optometry and Vision Science je s kolegi preiskovala možne terapevtske učinke hormonskega nadomestnega zdravljenja na suhost oči v osem tednov dolgi pilotni študiji, ki je vključevala 40 žensk v pomenopavznem obdobju. 

»Skupna točka številnim študijam, ki so preučevale učinek sistematičnega nadomeščanja estrogena na suhost oči, je manjko soglasja raziskovalcev glede tega vprašanja,« so napisali raziskovalci v poročilu, ki je bil objavljen v spletni obliki v publikaciji British Journal of Ophthalmology.

O poteku same študije pa so zapisali, da so bile udeleženke v povprečju stare 64 let in je od začetka njihove menopavze minilo 13 let. Vse udeleženke so imele znake suhega očesa, vključno s suhostjo in draženjem očesa. Diagnoze so jim postavili v skladu s kriteriji, ki jim je sledila študija Women’s Health Study. Ženskam so nato na slepo predpisali ali transdermalni testosteron, estradiol, kombinacijo testosterona in estradiola ali placebo. Skupno je 40 udeleženk uspešno končalo študijo, v vsaki od skupin pa je bilo deset žensk.  

Rezultati so po osmih tednih pokazali na bistveno poslabšanje intenzivnost suhosti oči v skupini, ki je prejemala estrogen, v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo. 

Sicer pa v primerjavi s placebo skupino med vsemi ostalimi skupinami, ki so prejemale hormone, izrazitejših sprememb glede drugih simptomov, solzne funkcije, delovanja tarzalne ali meibomove žleze, morfologiji veke ali občutljivosti roženice ali veznice v času trajanja študije ni bilo opaženih.  

So pa anlize, ki so jih raziskovalci opravili znotraj posameznih skupin, pokazale na znatno povečanje solzenje v skupini, ki je prejemala kombinacijo testosterona in estradiola. Poleg tega so opazili močno povezavo med povišanjem vrednosti androgenov v serumu in izoboljšanjem stabilnosti solznega filtra v skupini žensk, ki je prejemala testosteron. 

Kaj zapisati za konec? Simptomi suhega očesa so se izboljšali v vseh štirih skupinah. Vendar pa nobeno od treh aktivnih zdravljenj (s hormoni) ni bilo boljše od placeba. »Ugotovitve izpostavljajo in poudarjajo pomen kontrolnih placebo skupin pri oblikovanju in izvajanju tovrstnih študij,« so ob tem zapisali avstralski raziskovalci.  

Dr. Joanne Shen, oftamologija z ameriške Mayo Clinic, se strinja z avstralskimi kolegi. »Izboljšanje se je pokazalo pri vsaki od skupin, vključno s placebo skupino,«, je dejala. »Zato morajo vse študije, ki obravnavajo suhe oči, vključevati tudi nadzor in upoštevati učinek placeba«. Dodaja, da je suho oko težko preučevati, je pa avstralska študija pomembna, ker kaže na pomanjkanje kakovostnih dokazov v prid uporabe hormonov – predvsem testosterona – za zdravljenje suhih oči.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj