Študija: z vnosom zelenjave zaustavili napredovanje tumorjev pri miših

Avtor: R. M. Z.

Britanski znanstveniki so ugotovili, na kakšen način določene vrste zelenjave, predvsem kapusnice, zmanjšajo tveganje za razvoj raka debelega črevesa, izsledke pa so objavili v reviji Immunity. Znano je, da zelenjava (zelje, cvetača, brokoli, listnati ohrovt) dobro vpliva na zdravo delovanje debelega črevesa, doslej pa zadovoljivih pojasnil, zakaj je temu tako, ni bilo.

zelenjava
Raziskovanju se je posvetila skupina raziskovalcev pod okriljem britanskega inštituta The Francis Crick Institute. Za skupino vrtnin, ki jih imenujemo kapusnice, so namreč odkrili, da so povezane z aktivacijo proteinskega receptorja, ki se je izkazal s protirakavim delovanjem. V študiji, ki je bila sicer narejena na živalskih modelih, laboratorijskih miših, so se raziskovalci osredotočili na to, kako kapusnice vplivajo oziroma obnavljajo sluznico debelega črevesja, kar je proces, ki traja od štiri do pet dni. 
Iz končnih ugotovitev izhaja, da je prehrana, bogata z indoli, zaščitila miši pred razvojem kancerogenih celic. Zaščitni učinek pa se je kazal tudi pri miših, ki so jih glede na opravljene genetske analize uvrstili v skupino z visokim tveganjem za razvoj raka debelega črevesa. Miši, ki so jih hranili s hrano, bogato z indol-3-karbinolom (I3C) – vsebujejo ga kapusnice in nastane z razgradnjo glukozinolata – so bile zaščitene tako pred vnetnimi procesi v črevesju kot tudi rakom debelega črevesa.
Medtem ko so koristi, ki jih ima zelenjava na naše zdravje, priznane, pa so in še ostajajo mnogi s tem povezani mehanizmi nepojasnjeni. Nova britanska študija pa kot prva ponuja konkretne dokaze, kako lahko I3C v prehrani prepreči vnetje debelega črevesja in raka debelega črevesa z aktivacijo proteinskega receptorja – AhR (arilhidrokarbonski receptor).  AhR kot okoljski senzor pošilja signale celicam v sluznici črevesja in ima zmožnost, da črevesje ščiti pred vnetnimi odzivi na trilijone bakterij, ki živijo v črevesju. 
“Preučevali smo gensko spremenjene miši, ki v črevesju ne morejo proizvesti ali aktivirati AhR, in pri katerih je vnetje že napredovalo v raka debelega črevesa. Vendar – ko smo jih dajali hrano, obogatena z I3C, do vnetij in pojava raka debelega črevesa ni prišlo,” je pojasnila dr. Amina Metidji iz inštituta. In ne le to: pri miših, pri katerih se je rak že pojavil, so ugotovili, da se je s prehodom na prehrano, obogateno z I3C, bistveno zmanjšalo število tumorjev. 
“Tudi potem, ko se je pri nekaterih miših tumor že začel razvijati, mi pa smo uvedli spremenjen način prehrane, se je napredovanje tumorja ustavilo,” je poudarila raziskovalka dr. Gitta Stockinger in dodala, da gre za ugotovitev, ki navdaja stroko z optimizmom.  
“Nasveti o načinu prehrane so podrejeni spremembam in včasih je težko ločiti vzročno-posledično povezavo uživanja določene vrste hrane. Če mi nekdo reče, da je nekaj dobro za zdravje in mi ob tem natančno ne pojasni, zakaj je temu tako, se ne bom odločila za takšno prehrano. S to študijo smo dosegli prav to – pojasnili smo molekularni mehanizem, način delovanja,” je povedala dr. Stockinger in dodala, da svetuje uživanje surove zelenjave, da s prekuhavanjem ne uničimo njenih koristnih protirakavih učinkovin.
“Študija na miših kaže, da na zmanjšanje tveganja za razvoj raka debelega črevesa ne vplivajo le vlakna, ki jih vsebuje zelenjava, kot sta brokoli in zelje, ampak so pomembne tudi molekule, ki smo jih odkrili v tej zelenjavi. Tudi to dokazuje, da je zdrava prehrana, bogata z zelenjavo, pomembna. Nadaljnje študije bodo pomagale pri ugotovitvi, ali imajo molekule v tej zelenjavi enak učinek tudi pri ljudeh. Medtem ko čakamo na te ugotovimo, pa imamo že dovolj dobrih razlogov, da povečamo vnos zelenjave v prehrani,” pa je zaključil prof. Tim Key z britanskega Institut Cancer research. 
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj