Ste že preizkusili liposomalno obliko kurkumina?

Liposomi so sodobna transportna oblika vnosa prehranskih dopolnil in zdravil, ki so bili razviti z namenom zaščite in boljše biološke uporabnosti učinkovin pri peroralnem vnosu.

Kurkuminu pripisujejo protivneten učinek na sklepe in izboljšanje stanja pri bolnikih z revmatskimi obolenji. Foto: Bigstock

Veliko učinkovin v prehranskih dopolnilih in tudi zdravilih je namreč občutljivih na vplive želodčnega in črevesnega soka, prav tako pa se zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti velikokrat slabše absorbirajo iz črevesja v kri, zato liposomi služijo kot zaščita, razloži prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

Glede na sestavo in velikost lahko dosežejo, da se del liposomov absorbira že v ustni votlini, večina liposomskih prenosov pa je usmerjena predvsem v zaščito učinkovine pred vplivi okolja.

»Študije kažejo, da se liposomalni pripravki dlje časa zadržujejo v prebavilih, učinkovine so bolj zaščitene pred agresivnim okoljem v želodcu in črevesju, obenem pa imajo zaradi inetrakcij liposomske ovojnice z biomembranami v epiteliju črevesja večjo moč absorpcije, kar končno prispeva k bistveno večji biološki uporabnosti. Tako lahko s farmakodinamskimi parametri zasledimo od 30 % pa do 600 % več učinkovin v organizmu (odvisno od fizikalno-kemijskih lastnosti posamezne učinkovine) kot posledica uporabe liposomskega transportnega sistema, primerjalno z učinkovino v prehranskem dopolnilu, v katerem liposomi niso bili uporabljeni,« pojasnjuje prof. Štrukelj.

Liposomska oblika – prehranska dopolnila »high tech«

V okviru sodobnih dostavnih oblik prehranskih dopolnil v liposome pogosto vgradijo kurkumin, ki je izjemno zdravilna naravna učinkovina, izolirana iz korena indijske rastline Curcuma longa L. (in nekaterih drugih vrst). Po besedah prof. Štruklja ima kurkumin dokazano podporno delovanje jeter in žolčnika, pospešuje procese metabolizma maščob pa tudi protivnetno ter protioksidativno delovanje. Ker je izrazito maščobotopen, kurkumin izkazuje slabo biološko uporabnost, saj se ga le malo absorbira in razporedi po tkivih.

V študiji, ki so jo izvedli na eksperimentalnih miškah z vgrajenimi rakavimi celicami, so ugotovili, da je liposomalna oblika kurkumina prešla iz prebavil v tkivo in delovala na to obliko eksperimentalnih rakavih celic. Do danes so bile izvedene številne študije, ki so preučevale dobrodejni vpliv kurkume na zdravje sodobnika, najbolj raziskano pa je prav področje revmatskih obolenj in bolečin v sklepih.

Izvleček kurkume v liposomih – Cureit – ima dodatne prednosti, saj vsebuje celoten spekter učinkovin, ki jih vsebuje kurkuma. Pripisujejo mu protivneten učinek na sklepe in izboljšanje stanja pri bolnikih z revmatskimi obolenji. Z izvlečkom Cureit je bila narejena randomizirana in s placebom kontrolirana klinična študija, ki je pokazala, da se v treh mesecih uživanja tega izvlečka znižajo vnetni markerji v krvi, izboljša gibljivost sklepov in zmanjša bolečina. Udeleženci v raziskavi so uživali kapsule s 500 mg učinkovine.

Več o turmeričnem izvlečku kurkume si lahko preberete na spletni strani proizvajalca: https://www.cureithealth.com/

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj