Najboljše iz narave za ureditev prebave

Avtor: D. M.

Težave s črevesjem in prebavo so lahko izjemno neprijetne in močno vplivajo na posameznikov vsakdan. Ko se nam poruši črevesno ravnotežje, se lahko srečamo z drisko ali pa nas – ravno nasprotno – lahko muči zaprtje.

Zaprtje oziroma težavno iztrebljanje manjših količin trdega blata prizadene do 6 odstotkov prebivalstva in do 80 odstotkov starejših. Zaprtje spremlja mučno napenjanje ali pa zasušitev oziroma zatrditev blata, ki ji pravimo zapeka. Vzroki so lahko akutni ali kronični. Med ključne vzroke za zaprtje štejemo prehrano, ki vsebuje premalo vlaknin, premalo gibanja in oslabelost trebušnih mišic, motnje v delovanju črevesja, pri katerih organskih sprememb na črevesju ne dokažemo (značilne so predvsem za mlajše ženske), sindrom razdražljivega črevesja, tumorje v črevesu in danki, ki mehansko ožijo svetlino črevesja (pojav stenoz ali ožin), kronične vnetne bolezni črevesja, predvsem Crohnova bolezen, okvare živčevja, divertikulitis ali vnetje črevesnih mešičkov, hemoroide, bolezni presnove sladkorja in motnje v ravnovesju elektrolitov v telesu.

Pri odpravljanju zaprtja bodo pomagali razmislek o naših prehranskih navadah, več posvečanja gibanju in vzpostavitev reda pri odvajanju. Pomembno je, da blata ne zadržujemo, da popijemo dovolj vode, da v prehrano vključimo vlaknine in pijemo napitke, ki vsebujejo magnezijeve soli.

Odvajala, ko smo zaprti

Ko so stanja zaprtja akutna in omenjeni postopki ne učinkujejo, se poslužimo odvajal. Pri tem je treba vedeti, da lahko prevelik odmerek povzroča drisko, redno jemanje nekaterih odvajal pa zaprtje.

Odvajala se uporabljajo pri akutnih stanjih, zaradi drugih bolezni ali stanj: hemoroidi, kila, srčni bolniki, po operacijah in porodu, pri zastrupitvah/infekcijah črevesja zaradi motenj refleksa defekacije/peristaltike. Odvajala vzamejo starejši in ljudje z omejitvijo gibanja, imajo neprimerno dieto, doživijo spremembo hrane in okolja pred rentgenskimi, endoskopskimi in operativnimi posegi (velikokrat se zahteva delovanje vzdolž celotnega črevesja).

Kdaj odvajalo in kdaj prehransko dopolnilo? Dopolnilo za vzdrževanje normalne prebave, odvajalo pa, ko smo zaprti. Preprosto: če imamo težave z zaprtjem, to odpravljamo z odvajali, ne s prehranskimi dopolnili.

Odvajala s fizikalno-mehanskim učinkom so snovi za mehčanje blata (mehčalci, emolienti, drsljivci) in snovi za povečanje volumna črevesne vsebine (med njimi trpotec, indijski trpotec in semena lanu).

Spodbujevalna odvajala dražijo sluznico črevesja (kontaktna odvajala – bisakodil, med naravnimi krhlika in sena). Uporabljajo se v minimalnih odmerkih za kratkotrajno, največ dvotedensko simptomatsko zdravljenje občasnega zaprtja.

 

S člankom o zdravilu naravnega izvora laksan začenjamo vrsto člankov, v katerih bomo predstavili kakovostne izdelke za zdravljenje različnih motenj oziroma bolezenskih stanj. Objavo prispevkov je omogočilo podjetje Farmedica, d. o. o.


Naravno zdravilo za odvajanje

A. Vogel je kombiniral najboljše iz obeh – kontaktnih odvajal in odvajal za lažji prehod blata – ter združil krhliko, seno in lanena semena. Laksan je nova, inovativna, preprosta oblika odvajala naravnega izvora. Mehča blato in mu omogoča lažji prehod – vsaka izmed treh rastlin namreč doda del svojega učinka. Ker je dodano laneno seme, je potrebno manj krhlike in sena, s tem pa je tudi manj intenzivno draženje črevesja in manj krčev pri odvajanju. Uporabniki v študiji posebej poudarjajo, da so lažje izločili blato in se manj naprezali. Odmerjanje lahko prilagodimo svojim potrebam, in če deluje že manjši odmerek, vzamemo manj.

Odvajalo laksan je uradno registrirano pri Agenciji za zdravila in ima dokazan učinek ter kakovost. Običajno deluje po 6–12 urah; vzamemo ga zvečer z vodo ali jogurtom, želeni učinek pa nastopi zjutraj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj