Čas je za pomladno prenovo telesa

Avtor: R. M. Z.

Toplejša polovica leta je čas za to, da si znova napolnimo zaloge vitaminov, mineralov in drugih telesu koristnih snovi. Prvi korak k pomladni obnovitvi zdravja je vsekakor ta, da se postopoma spet začnete z gibanjem ter v svojo prehrano znova vključite čim več svežih živil. Pri krepitvi telesa so vam lahko v pomoč številne naravne snovi, ki so skrite v sadju in zelenjavi.

Šparglji, regrat, koprive in špinača

Narava nam sama ponuja, kar spomladi najbolj potrebujemo, in to večinoma kar brezplačno. Zeleni šparglji (najboljši so divji) sodijo v sam vrh živil, ki imajo visoko vsebnost hranilnih snovi. Bogati so predvsem z vitamini K, A in C, železom ter folno kislino, vsebujejo pa tudi vitamina E in B6 ter kalij. Zelo podoben nabor hranil ima tudi regrat, saj vsebuje vitamine A, B, C in D ter železo, kalij in cink. Tudi koprive niso brez razloga eno najpriljubljenejših domačih zdravil, saj so raziskave pokazale, da so učinkovita pomoč pri zdravljenju številnih bolezni, od benigne hiperplazije prostate do blaženja vnetij in alergij. Vse več raziskav je uperjenih tudi v uporabo izvlečkov kopriv za zdravljenje diabetesa, saj prvi izsledki kažejo, da pomaga uravnavati krvni sladkor. Zadnja v naboru pomladnih zelenih živil za zdravje je špinača, ki telesu ponuja predvsem veliko kalija, železa in kalcija. Dejstva, da so vsa našteta živila poleg tega tudi maloenergijska in polna vlaknin, najbrž ni treba posebej poudarjati.

Pegasti badelj in artičoke za dobro delovanje jeter

Jetra imajo v telesu izjemno pomembno vlogo, saj poskrbijo, da se iz njega izločijo odpadne in strupene snovi, ter omogočijo koristnim snovem, da pridejo do svojega cilja. Prav zato je treba poskrbeti za njihovo dobro delovanje. Poleg tega, da jih ne obremenjujemo z alkoholom, preveč maščobami in nezdravim življenjskim slogom, jim z dodajanjem nekaterih živil oziroma snovi v prehrano lahko tudi pomagamo. Pri tem nam lahko priskoči na pomoč pegasti badelj oziroma njegova učinkovina silimarin. Pomemben zaveznik je tudi artičoka, ki naj bi bogata z antioksidanti ščitila predvsem jetra in jim pomagala pri obnovi, blagodejno pa deluje na celotno telo.

Rdeča pesa uravnava krvni tlak

Redno uživanje surove rdeče pese lahko zniža previsok krvni tlak ter s tem zmanjša tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni, je pokazala raziskava, izvedena na Univerzi Queen Mary v Londonu. Razlog za to naj bi bili nitrati, s katerimi je bogata ta zelenjava.

Brez koencima Q10 ne gre

Na pomembnost koencima Q10 znanstveniki že dolgo opozarjajo, zaradi njegove uporabne in učinkovite vodotopne oblike pa je prisoten v vse več prehranskih in drugih izdelkih in zato tudi že poznan širši javnosti. Toda kaj je vzrok za to oziroma zakaj je tako nenadomestljiv? »Najpomembnejša vloga koencima Q10 v telesu je njegova vloga v dihalni verigi, tj. pri pretvorbi hrane v celično energijo (t. i. molekule ATP). Brez njega bi se življenje ustavilo,« pojasnjuje kemik, prof. dr. Janko Žmitek, dekan Visoke šole za storitve (VIST), v okviru katere deluje tudi Inštitut za kozmetiko. »Poleg tega je zelo pomemben antioksidant, in to edini endogeni (telesu lastni) maščobotopni antioksidant. Kar se kože tiče, je pomemben tudi zato, ker zavira razgradnjo glavnega strukturnega proteina v koži – kolagena, saj zmanjšuje učinkovitost encimov metaloproteinaz, ki v osrednji plasti kože, dermisu (usnjici), razgrajujejo strukturne proteine (zlasti kolagen). To pomembno prispeva k upočasnjevanju propadanja dermisa, torej upočasnjuje nastajanje znakov staranja kože, kot so na primer gube.

Koencim Q10 v telesu hkrati deluje kot primarni, sekundarni in terciarni antioksidant, torej preprosto rečeno preprečuje nastajanje prostih radikalov, jih lovi, odstranjuje in popravlja poškodbe celičnih struktur, ki so jih naredili radikali.

Telo koencim sicer proizvaja samo, a z leti vse manj učinkovito, zato ga je treba priskrbeti s prehrano. »Povprečni priporočeni dnevni odmerek za odraslega človeka je 30 mg, vendar ga z živili dnevno zaužijemo le okrog 5 mg,« pravi Žmitek. Težava je v tem, da je Q10 maščobotopen in ga zato najdemo predvsem v mastni hrani (največ ga je v sardinah, a še te ga vsebujejo le 6 mg na 100 g živila), ki pa za vsakdanje uživanje v velikih količinah niso ravno zdrava, zato ga po njegovem mnenju lahko na najprimernejši način v telo vnesete v obliki prehranskih dopolnil. Še posebej učinkovit je koencim Q10 v vodotopni obliki; eno prvih takšnih na svetu je skupaj s sodelavci kemijskega inštituta razvil prav Žmitek. Dopolnila so še posebej priporočljiva za ljudi, ki jim tega koencima pogosto primanjkuje: določenim bolnikom, tistim, ki se prehranjujejo nepravilno ali iz prehrane izločijo meso, ter kadilcem. Nevarnosti predoziranja s Q10 po ni, pravi Žmitek. S koencimom Q10 je obogatenih tudi veliko kozmetičnih izdelkov, ti pa po Žmitkovih besedah nimajo nikakršnih sistemskih učinkov, ki jih imajo prehranska dopolnila in funkcionalna živila; poleg tega pa je koencima v teh izdelkih ponavadi zelo malo.

Še vedno med najpomembnejšimi – vitamin C

Vitamin C že od njegovega odkritja daljnega leta 1933 velja za ključnega pri ohranjanju zdravja. Raziskave o njegovem pomenu in učinkovanju pravzaprav še vedno potekajo. Zadnja leta je bil na dobrem glasu predvsem zaradi antioksidativnega učinka, ki upočasnjuje staranje celic. Študija, ki so jo izvedli na ameriški Univerzi Purdue, je na primer pokazala, da vitamin C lahko celo poveča učinkovitost antioksidantov v zelenem čaju, saj so ti v kislem okolju obstojnejši. V nasprotju s pogostim prepričanjem z vitaminom C niso najbolj obdarjene pomaranče in limone, saj so na lestvici pred njimi še rdeče, rumene in zelene paprike, guava, papaja, kivi in liči. Podatki iz več raziskav kažejo, da je resno pomanjkanje vitamina C dandanes sicer zelo redko, saj imamo na voljo zelo raznoliko prehrano, vendar ga ima kljub temu veliko ljudi premalo. Za to je v večini primerov krivo kajenje. To povzroči poškodbe celic, ki jih telo poskuša popraviti z vitaminom C, zato ga v telesu začne zelo hitro primanjkovati.

Boljša obramba z beta-glukani
Beta-glukani so vrsta naravnih sladkorjev, ki jih najdemo v nekaterih bakterijah in gobah. Uporabni in zelo učinkoviti so predvsem pri aktivaciji in krepitvi imunskega sistema.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj