Kozarček rdečega ob večerji? Da, tudi za diabetike

Avtor: T. L.

Nedvomno ima pretirano uživanje alkohola uničujoč vpliv na zdravje, če omenimo le poviševanje krvnega tlaka in večje tveganje za nastanek več vrst raka. Nasprotno pa se tisti, ki se povsem odrečejo alkoholu, odrečejo tudi za zdravje koristnim učinkom.

O le-teh poročajo raziskovalci pri zmernih uživalcih vina; na primer vpliv na srčno-žilni sistem. Ne, zapisanega ni mogoče šteti kot podpore uživanju alkohola, res pa je nova izraelska študija, ki se je osredotočila na ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, pokazala na blagodejen učinke  zmernega (!) uživanja vina. V pojasnilo in razumevanje: zmerno uživanje alkohola so raziskovalci razumeli kot kozarček vina ob večernem obroku. 

Raziskovalci izraelske Univerze Ben Gurion in Medicinskega centra Soroka so se lotili študije predvsem zaradi še vedno raznolikih priporočil o zmernem uživanju alkohola, sploh za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2. razlog za izpeljavo dveletne štduije o učinku uživanja zmerne količne alkohola med sladkornimi bolniki tipa 2 je tudi pomanjkanje dolgotrajnih randomiziranih kontroliranih študij, ki bi obravnavale omenjeno tematiko.

 V študijo so vključili alkoholno vzdržne osebe z dobro nadzorovano sladkorno boleznijo tipa 2. Vsi udeleženci – teh je bilo 224 – so se prehranjevali na mediteranski način, omejitev pri vnosu kalorij niso bile predpisane. Bolnike so raziskovalci bolnike naključno razdelili v tri skupine. Vsaki od njih so za obdobje dveh let predpisali, da ob večerji uživajo 150 ml mineralne vode ali enako količino belega ali rdečega vina. Izsledki študije so bili objavljeni v oktobrski številki Annals of Internal Medicine.

Primarno so raziskovalci spremljali rezultate glikemičnega nadzora in lipidov. Izvedli so genetski meritve, spremljali krvni tlak bolnikov, delovanje jeter, uporabo zdravil, simptome in ugotavljali siceršnjo kakovost življenja. Udeleženci študije so poleg izpolnjevanja vprašalnikov opravljali tudi kontrolne preglede: ob začetku študije, po šestih mesecih in 24 mesecih.

Pri skupini, ki je pila le rdeče vino, so raziskovalci zabeležili znatno povečanje »koristnega« holesterola HDL oziroma lipoproteinov z veliko gostoto in beljakovino imenovano apolipoprotein A1. Zmanjšal pa se je tudi skupni holesterol.

Sicer pa med tremi skupinami raziskovalci niso odkrili drugih bistvenih razlik v vrednostih krvnega tlaka, adipoznosti, jetrnih funkcijah, terapijah z zdravili, simptomi ali kakovosti življenja. Z eno izjemo: v skupinah, ki sta uživali belo ali rdeče vino, se je izboljšala kakovost spanje. V primerjavi s skupino, ki je uživala vodo, je uživanje rdečega vina še dodatno vplivalo na zmanjšanje komponent metabolnega sindroma.

Ugotovitve študije kažejo, da je očitno zmerno uživanje vina – predvsem rdečega – med diabetiki z dobro nadzorovano boleznijo lahko sestavni del prehrane in da rahlo zmanjšuje kardio-metabolična tveganja. Kot pravijo še raziskovalci, iz genetskih interakcij izhaja, da igra etanol pomembno vlogo pri presnovi glukoze in da učinki rdečega vina zobsegajo tudi njegove z alkoholom nepovezane sestavine.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj