Raziskava opozorila na preveč bolečin pri bolnikih z AKS

Avtor: R. M. Z.

V Društvu revmatikov Slovenije so predstavili izsledke raziskave med bolniki za aksialnim spondiloartritisom (AKS), predstopnjo ankilozirajočega spondilitisa, ki je bila v Sloveniji izvedena v okviru projekta »EMAS«.

Evropski projekt, ki ga podpira družba Novartis in izvaja Univerza v Sevilli, prikazuje celovito analizo stanja AKS in ocenjuje ovire, s katerimi se srečujejo ljudje s to diagnozo. Rezultati EMAS kažejo, da je ankilozirajoči spondilitis (AS) nevidna bolezen, zato pogosto prihaja do zakasnitev pri postavitvi diagnoze. 
Ameriški raziskovalci so razvili test, ki meri bolečino, kot jo občuti telo in ki se pogosto precej razlikuje od tiste, ki jo občutimo sami.

“Več kot polovica slovenskih bolnikov, vključenih v raziskavo, ima aktivno bolezen in da ti bolniki še vedno trpijo zaradi bolečin.”

V projektu so sodelovali bolniki, zdravstveni delavci in drugi deležniki s področja zdravstva. Del raziskave je bil namenjen posebej bolnikom z AS, v Sloveniji pri projektu aktivno sodeluje Društvo revmatikov Slovenije. Izsledki raziskave bodo pomagali prepoznati in razumeti potrebe bolnikov, identificirati izzive na področju diagnosticiranja in zdravljenja AS ter prispevati k boljšemu upravljanju bolezni in kakovosti življenja bolnikov z AS.  

Ankilozirajoči spondilitis je vnetna revmatska bolezen, ki trikrat pogosteje prizadene  moške kot ženske. Njegova posebnost je, da se praviloma začne v pozni adolescenci oziormav zgodnji odrasli dobi.Glavni simptom je vnetna bolečina v križu, ki jo težko razlikujemo od tiste, ki jo povzročajo mehanski vzroki (poškodba.)

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj