»Skupaj za moč srca«

Avtor: S. S.

Bolj se moramo zavedati dejstva, da lahko preprečimo večino prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola.

To je bilo tudi sporočilo letošnjega svetovnega dne srca, ki se je zgodil v septembru. Letošnji svetovni dan srca, ki je potekal 29.9. so obeležili pod sloganom »Skupaj za moč srca« tudi v mariborskem UKC. 

Svetovni dan nas, kot vsako leto, vabi, da na različne načine usmerjamo svoje življenje po poti zdravja do močnega in zdravega srca, ki bo v zahvalo kolikor je mogoče dolgo črpalo kri po naših žilah in skrbelo za naše življenje. Promocija skrbi za zdravje, zdravega načina življenja, je bilo letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca. 
Potrebnih je le nekaj preprostih sprememb in naše srce bo ostalo močno in zdravo. To so spremembe v vsakdanjem življenju: zdrav način prehranjevanja, redna in zadostna telesna dejavnost, skrb za sprostitev, izogibanje stresu,  kajenju in škodljivemu pitju alkohola ter preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže velikost tveganja za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi, ITM, idr.). Tudi tisti, ki že imajo srčno-žilno bolezen lahko na ta način občutno izboljšajo kakovost svojega življenja.
Dan odprtih vrat je letos potekal v prostorih Oddelka za kardiologijo in angiologijo s predstavitvijo oddelka in funkcionalnih enot. Obiskovalci so imeli priložnost za pogovor z zdravniki specialisti in drugim zdravstvenim osebjem.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj