Vsestranski mineral nepogrešljiv za dobro počutje

Avtor: T. L.

Človeško telo lahko primerjamo z občutljivom glasbilom, ki ga je potrebno – da se »ne pokvari« – pravilno igrati. Zagotovila za doživljenjsko telesno in duševno zdravje ne more dobiti ali si kupiti nihče od nas, lahko pa po najboljših močeh delujemo v smeri ohranjanja zdravja in dobrega počutja ter preprečevanja različnih obolenj. 

Gibanje, čim manj stresa in zdrava ter uravnotežena prehrana so temelji, ki to omogočajo in v tem si je enotna tudi znanstvena stroka. Slišati je enostavno, pa ni: prevečkrat raje obsedimo na kavču namesto, da bi se odpravili na sprehod. Prepogosto v vsakdnjem življenju »prepustimo krmilo«  stresu in prepogosto v telo ne vnesemo potrebnih hranil, ki podpirajo njegovo delovanje. Sploh v sodobnem času je smiselno več pozornosti nameniti vnosu hranil v telo, saj so živila pogosto okrnjena in izropana hranljivih snovi, hrana, ki se znajde na krožnikih, pa prazna. Na primer, v pšenični moki pridelani po sodobnih postopkih ostane le 16 odstotkov minerala magnezija.

Magnezij je pomemben za zdrave kosti, mišice in živčevje. Na tem mestu je sicer  nemogoče nanizati nekaj sto procesov, na katere v telesu vpliva magnezij. Posledično tudi njegovo pomanjkanje povezujejo z najrazličnejšimi zdravstvenimi težavami: od pogostih glavobolov in migren, mišičnih in trebušnih krčev, nepojasnjenih slabosti, motenj v delovanju srčno-žilnega sistema, pa do diabetesa in različnih kognitivnih motenj ter težav s koncentracijo in nemirom. Dolgotrajno pomanjkanje povezujejo tudi s tesnobo, samomorilnimi mislimi, nespečnostjo, utrujenostjo in bolečimi mišicami.

V prihodnje tudi za paciente z depresijo?

Ena od zanimivejših možnosti za prihodnje raziskave ostaja preučevanje povezave med magnezijem in človekovim duševnim stanjem. Terapijo z magnezijem so namreč pri pacientih z depresijo preizkušali že v preteklosti, stroka pa domneva, da bi lahko pri zdravljenju depresije pomagala tudi ustrezna terapija, ki vključuje dodajanje magnezija. 


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj