Vstavitev srčnega spodbujevalnika brez kirurškega reza

Avtor: R.M.Z.

V UKC Ljubljana so predstavili vstavitev srčnega spodbujevalnika brez kirurškega reza. To je trenutno najmanjši srčni spodbujevalnik na tržišču. Tak srčni spodbujevalnik so v srce vstavili preko vene v dimljah s pomočjo punkcije in pritrdili na mišico v desnem ventriklu, kamor so vstopili skozi veno.

Srčni spodbujevalnik je specifično izdelan, fiziološko prirejen in kar najbolj izpopolnjen računalnik v prsni votlini. Srcu omogoča, da ujame svoj ritem in zadovoljivo opravlja svoje delo. Srčni spodbujevalnik potrebujejo povečini bolniki, pri katerih srce bije prepočasi, običajno pod 60 utripov na minuto. Normalna srčna frekvenca znaša od 60 do 100 utripov v minuti. Ti bolniki se hitro utrudijo, so omotični, lahko pride tudi do krajših izgub zavesti.

Za razliko od običajnega je MICRA precej pomanjšan srčni spodbujevalnik, vendar z najsodobnejšo tehnologijo. Prednosti so številne. Kirurški rez ni potreben, temveč zadošča minimalni invazivni poseg (slika 2). Poseg opravijo v plitvi narkozi in pacient je ves čas posega pod nadzorom specialistov anesteziologije. V telesu pacienta je manj tujega materiala, ni kovine, le kapsula velikosti vitaminske kapsule, ni motečih estetskih posledic, podkožni žep za baterijo ni potreben, manjša je verjetnost za razjede, infekcije, ima le 2,3 grama, kar je za srce manjša obremenitev. Lahko se uporablja tudi v magnetnem okolju, prilagaja se bolnikovim potrebam (npr. spremembi fizične aktivnosti), primeren je za bolnike, ki so alergični na kovino, za kar doslej ni bilo prave alternative. Klasični srčni spodbujevalnik ima baterijo, ki jo je mogoče menjati, ta pa ostane v telesu tudi po desetih letih, kolikor je življenjska doba najmanjšega srčnega spodbujevalnika. 

 
Kot je povedal prof. dr. Igor Zupan, dr. med., s KO za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana, se je ta tehnologija v svetu komaj začela uporabljati. »Prvi poskusi na pacientih segajo v leto 2013, v EU so ga certificirali lani. Je eden redkih posegov v telo, ko pacient po posegu v celoti funkcionira in prinaša popolno ozdravitev ter vrnitev v vsakdanje življenje.« Albino Prodani je povedal, da je bilo vredno priti na ta poseg, saj se kljub letom počuti mnogo bolje kot pred posegom, pravi, da se počuti super. Pacientka Silva Kordaš se po vstavitvi Micre pri 85 letih počuti odlično, povedala je še: »Brez 5. nadstropja v glavni stavbi UKC Ljubljana bi bilo življenje za marsikoga težje. Vsi zaposleni, od sester do profesorjev in drugega osebja, ki so poseg opravili, in sobnih zdravnikov, se izjemno trudijo. Počutim se varno. Pred posegom sem imela občutek, da odhajam, od 24. novembra 2017 se mi je življenje spremenilo v odlično. Baterije delajo deset let, kaj bo takrat, pa bomo videli. Pohvaliti moram oba profesorja, ker roke, ki so poseg naredile, so njune.« Kot je povedal predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. med., ta metoda ni primerna za vsakogar. »Primerna je za starejše bolnike in tiste, ki imajo težave s klasično vstavitvijo spodbujevalnika. To so na primer dializni bolniki, ki nimajo žilnega dostopa. MICRA še ni programirana za otroke, po desetletju se je ne odstrani, ampak se doda baterijo. Je čudo tehnike tega časa, ki je vstavitev spremenilo v rutinski poseg, za katerega je potreben le en šiv v dimljah. Prav elektroda pri klasičnih spodbujevalnikih predstavlja največji problem, ker se mora prepogibati. Pri novih spodbujevalnikih pa je vse združeno, tudi baterija in elektroda.« Strokovnjaki pričakujejo, da bo ta tehnologija v prihodnje prevladala. 
V UKC Ljubljana torej sedaj pacientom z bradikardnimi motnjami srčnega ritma lahko ponudijo vse, kar je na voljo v svetu: defibrilatorje, srčne spodbujevalnike in MICRO. Letno v Sloveniji vstavijo približno 1100 srčnih spodbujevalnikov, približno 20 odstotkov pacientov je takih, ki bi potrebovali MICRO. Po načrtih bodo v letu 2018 vstavili 30 spodbujevalnikov MICRA.
Ekipa sodelujočih pri vstavitvi spodbujevalnika brez kirurškega reza: 
– Kardiolog in operater: prof. dr. Igor Zupan, dr. med., KO za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana 
– Kardiovaskularni kirurg in operater: prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. med., predstojnik KO za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana 
– Anesteziolog: doc. dr. Gordan Mijovski, dr. med., KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok Kirurške klinike UKC Ljubljana. 
– Ultrazvočna podpora: asist. dr. Jerneja Tasič, dr. med., KO za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana 
– Tehnična pomoč: Miha Kralj, dipl. zd., in Sabina Podlesnik, dipl. m. s., KO za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana – Inštrumentarka: Nina Visočnik, dipl. m. s., Klinični inštitut za radiologijo UKC Ljubljana 
– Radiološki inženir: Aleksander Šimac, Klinični inštitut za radiologijo UKC Ljubljana  
 
Foto (naslovna): Bigstock
Foto: UKC Ljubljana
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj