Bolnik z novo umetno roženico spregledal po 20 letih

Avtor: R. M. Z.

Na Očesni kliniki UKC Ljubljana so se zapisali v zgodovino slovenske oftalmologije: uspešno so opravili prvo implantacijo umetne roženice (Bostonske keratoproteze) v Sloveniji pri bolniku, ki je utrpel poškodbo z apnom pred več kot 20 leti in pri tem popolnoma izgubil vid na obe očesi.

Na desnem očesu je imel v nekaj letih po poškodbi dvakrat presajeno roženico, vendar je obakrat prišlo do zavrnitvene reakcije in se je roženica zamotnila. Zadnjih 15 let je imel okoli 4 odstotke vida na desno oko. Z levim očesom, ki nikoli ni bilo operirano, je od poškodbe dalje zaznaval le svetlobo in temo.

Več kot dve uri trajajočo operacijo sta opravila prim. dr. Vladimir Pfeifer, dr. med., in Alja Črnej, dr. med., ki se je štiri leta po specializaciji izobraževala v Angliji in Ameriki in je znanje o Bostonski keratoprotezi prenesla iz šolanja na Harvardu.
Prosta optična os po posegu z vidno funkcionalno šarenico za optiko keratoproteze.
Kako je potekala operacija
Pacient je pred operacijo opravil več testiranj na levem očesu. Najbolj pomembna je bila ultrazvočna preiskava, s katero je dr. Katrina Andrejčič Novak natančno izmerila levo oko in opisala zdrav vidni živec. Na podlagi njenih meritev je Alja Črnej, dr. med., naročila izdelavo umetne roženice – Bostonske keratoproteze – posebej za tega pacienta v Harvardski bolnišnici, kjer umetne roženice izdelujejo. Dr. Claes Dohlman, ki je Bostonsko keratoprotezo izumil pred več kot 20 leti, je prvemu slovenskemu pacientu umetno roženico podaril. 

Oko pred posegom.

Boston keratoproteza presajena na prejemnika.

Med operacijo je dr. Pfeifer odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je dr. Črnej vstavila boston keratoprotezo, jo fiksirala, dr. Pfeifer pa jo je presadil na prejemnika. 

Bolnik bere časopis in uporablja mobilni telefon
Bolnik je bil po operaciji izredno zadovoljen, na operirano oko sedaj odlično vidi na bližino brez očal, na daljavo pa z – 2.50 dioptrije 100-odstotno. Časopis bere tekoče brez očal in mobilni telefon uporablja brez problemov. Bolnik je zelo vesel, da tako dobro vidi, nadvse zadovoljna sta tudi kirurga, ki sta povedala, da operacija, s katero lahko nekomu povrneš vid, prinese ogromno osebne radosti, sporočajo iz ljubljanskega UKC. 
»Tisti, ki nam dar vida nikoli ni bil odvzet, si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kaj doživljajo ljudje, ko po dolgih letih slepote ponovno zagledajo obraze bližnjih in barve narave. Za paciente s poškodovano roženico in s slabo prognozo za presaditev, lahko Bostonska keratoproteza pomeni novo okno v svet in v novo življenje,«  so ob implementaciji, ki je bila izvedena maja letos, zapisali v UKC. Ker je bilo potrebno, da preteče nekaj mesecev za redno spremljanje rezultatov posega, lahko zdaj potrdijo, da je bil poseg vstavitve umetne roženice uspešen, so ob prelomnem dogodku sporočili iz UKC Ljubljana. 
V operacijskem timu so sodelovali tudi dipl. medicinski sestri inštrumentarki Erika Jakulin in Martina Marn ter anasteziološki tim: dr. Iztok Potočnik in diplomirana medicinska sestra Amina Dolenc.
Foto (naslovna): Bigstock
Foto (operacija): UKC Ljubljana

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj